Verkkouutiset

Näin rajoituksia puretaan: Yleisötapahtumiin pääsisi kesäkuussa

Pääministerin mukaan yhteiskuntaa avataan epidemiologisen tilanteen sallimassa tahdissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on julkaissut suuntaviivat yhteiskunnan avaamisesta kesään mennessä, jos epidemiatilanne jatkaa kohentumistaan.

Periaatteena on, että rajoituksia purettaisiin käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden. Lapsia ja nuoria sekä heikoimmassa asemassa olevia koskevat toimet olisivat vuorossa ensimmäisinä.

– Vaikka suunnittelemme jo yhteiskunnan avaamista, on tilanne juuri tällä hetkellä yhä vakava. Rajoituksia ei voi purkaa huolettomasti tai ennenaikaisesti. On jokaisesta meistä kiinni, minkälaiseksi kesä muodostuu, Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Jos pidämme epidemiatilanteen nyt hallinnassa, voidaan rajoituksia purkaa kevään edetessä ja kesään tultaessa. Epidemianhallinta yhdessä rokotusten ja mahdollisen kausivaihtelun kanssa voivat tarkoittaa kesää, joka on jo huomattavasti normaalimpi kuin tämä hetki.

Tavoitteena on, että poikkeusolot ja valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen päättyisivät huhtikuun aikana, jolloin myös ravintolat avattaisiin tiukoin asiakaspaikka-, anniskelu- ja aukiolorajoituksin. Lähiopetukseen siirryttäisiin terveysturvallisuudesta huolehtien.

Toukokuussa palattaisiin alueellisiin toimiin ja mahdollistettaisiin esimerkiksi ulkona tapahtuva lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta. Samalla avattaisiin museot ja kirjastot.

– Työmatkaliikenne avataan EU-alueella, jos eri maiden tilanne sen sallii. Rajojen terveysturvallisuus on kuitenkin osana toimia vielä pitkään. Rokotetodistus tulee osaksi matkustamista, ja Suomi tukee EU:n yhteisen rokotetodistuksen kehittämistä, pääministeri totesi.

Suunnitelmassa pyritään siihen, että lapset pääsisivät kesäleireille koulutyön päättyessä kesäkuussa. Tuolloin lievennettäisiin kokoontumisrajoituksia ja ravintoloita koskevia sääntöjä. Aikuisten ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta ja yleisötilaisuudet olisivat mahdollisia osallistujarajoituksin.

Kokoontumisrajoituksia ja yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia voitaisiin lieventää tai jopa poistaa heinä–elokuussa.

– Arviomme on, että heinä–elokuussa työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmät jo toisen annoksen, Marin totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)