Näin Putinin Syyrian sotaretki epäonnistuisi: ”Kun venäläisiä alkaa kuolla, tilanne muuttuu”

Swarthmore Collegen apulaisprofessorin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa kärsiä tappion Syyriassa.

– Putinin sota voi hyvinkin epäonnistua. Mutta jos näin käy, hylkääkö hän liittolaisensa (Syyrian presidentti Bashar al-Assadin). Jos Putin toimii rationaalisesti, hän tekee juuri näin, toteaa professori Dominic Tierney The Atlanticin julkaisemassa kirjoituksessa.

Venäjä aloitti viime syksynä Syyriassa ilmaiskut tukeakseen maan hallitusta käynnissä olevassa konfliktissa.

– Putin ei kuitenkaan välttämättä toimi rationaalisesti. Kun kirjoitin The Right Way to Lose a War -kirjaani sotilaallisista katastrofeista, havahduin siihen, kuinka huonosti hallituksilla on tapana käsitellä taistelukentällä koettuja takaiskuja.

Tierneyn mukaan johtajat vastaavat tappioon katastrofaalisilla päätöksillä, jotka ainoastaan pahentavat heidän ahdinkoaan. Hän viittaa muun muassa Yhdysvaltain Vietnamin sotaan ja Neuvostoliiton Afganistanin sotaan.

– On vaikea kuvitella että Putin hyväksyisi tappion. Hän on tehnyt itsestään Venäjän kansan isän, joka tekee Venäjästä jälleen suurvallan.

Jos al-Assadin hallinto hajoaa, Venäjä saattaa Tierneyn mukaan menettää ainoan sotilastukikohtansa (Tartuksen laivastotukikohta), joka on entisen Neuvostoliiton ulkopuolella.

– Sen vuoksi, mikäli sotaponnistelut romahtavat, Putin saattaa haluta pelastaa raunioista sen mitä pelastettavissa on. Tämä saattaa siirtää konfliktin uuteen ja vaaralliseen vaiheeseen.

– Putin voisi kiihdyttää ilmaiskuja tai lähettää ”pieniä vihreitä miehiä” (Venäjän tunnuksettomista joukoista käytetty nimitys Ukrainassa). Kun venäläisiä alkaa kuolla, tilanne muuttuu kokonaan.

Tierneyn mukaan on helppo kuvitella kuinka Venäjän interventio heikkenee. Al-Assadin joukot ovat edenneet rajoitetusti Aleppon kaupungin ympäristössä, mutta hallituksen kokonaistilanne näyttää hänen mielestään erittäin epävarmalta.

Syyrian hallitus kärsi viime vuonna useita tappioita taistelukentillä ja vetäytyi alueille, joita se voi puolustaa. Hallituksen joukoilla on hallussaan yksi kuudesosaa koko maasta.

– Venäläishävittäjät eivät riitä voittoon. Aleppon ja Rakkan kaltaisten kaupunkien valtaaminen takaisin vaatisi todennäköisesti kymmeniä tuhansia sotilaita.

Tierney korostaa, että Venäjä on vaarallisessa tilanteessa; kansainvälisesti eristettynä ja taloudellisessa kaaoksessa.

– Ja nyt Putin on sukeltanut tuntemattomaan. Moskovalla ei ole kokemusta sotilasoperaatioiden koordinoimisesta Syyrian, Iranin ja Hizbollahin kanssa.

– Tämä on Venäjän ensimmäinen sotaretki sen välittömän etupiirin ulkopuolella kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Kommentit