Kim Jong-un. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Näin Pohjois-Korean uhka voitaisiin avata – ”Kim Jong-un olisi pulassa”

Asiantuntijan mukaan Kiina voisi painostaa Pohjois-Koreaa palaamaan neuvottelupöytään.

Kiinan toimet ovat ratkaisevassa roolissa, kun Kim Jong-unin johtamaa Pohjois-Koreaa painostetaan neuvotteluihin maan ydinaseohjelmasta, arvioi Pohjois-Korean asiantuntija Andrei Lankov.

– Kiinan kanta on ratkaiseva. Jos Kiina alkaa asettaa perusteellisella tavalla pakotteita, Pohjois-Korea on pulassa, Lankov sanoo uutissivusto Radio Free Asialle.

YK on asettanut Pohjois-Korealle talouspakotteita maan ydin- ja ohjuskokeiden vuoksi. Yhdysvallat on lisäksi palauttanut Pohjois-Korean terrorismia tukevien maiden listalle.

– Pohjois-Korean palauttaminen terrorilistalle ei vaikuta juuri ollenkaan maan talouteen, koska USA liittolaisineen on turvautunut jo kaikkiin ajateltavissa oleviin pakotteisiin.

– Tällä hetkellä ei voida tehdä enempää, Lankov toteaa.

Kiina on sanonut panevansa täytäntöön YK:ssa hyväksyttyjä, Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Varsinkin Yhdysvallat on painostanut Kiinaa käyttämään taloudellisia painostuskeinoja Pohjois-Koreaa vastaan.

– Kiina tekee, mitä pystyy. Se on omaksunut epätavallisen kovan linjan Pohjois-Koreaa kohtaan. Ehkä Kiina toivoo, että Pohjois-Korea palaa neuvottelupöytään paineen alla, Lankov pohtii.

Kiina on Pohjois-Korean selvästi tärkein kauppakumppani. Kiina pelkää köyhän maan ajautuvan syvään humanitääriseen kriisiin ja kaaokseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt