Verkkouutiset

Näin Pohjois-Korea aivopesi lapsen – ”Luulin että teloitukset kuuluvat arkeen”

Hyeonseo Lee pakeni Pohjois-Koreasta 17-vuotiaana. Ennen sitä hän luuli eläneensä maailman ainoassa vapaassa maassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hyoenseo Lee näki ensimmäisen teloituksensa, kun hän oli vain seitsemän vuoden ikäinen. Hän kuitenkin uskoi vielä tuolloin, että julkiset teloitukset ovat osa normaalia elämää kaikkialla maailmassa.

The Timesiin viittaava news.com.au kertoo Leen kasvaneen ajattelemaan, että läntinen maailma on paha ja että länsimaat orjuuttavat kansojaan. Lee sanoo luulleensa, että pohjoiskorealaiset ovat maailman ainoa vapaa kansa.

Hän loikkasi 17-vuotiaana perheensä kanssa.

”Äidilleni se (ymmärtäminen) on edelleen vaikeaa. Aivopestyksi tuleminen on niin kummallista. Hän eli Pohjois-Koreassa yli 50 vuotta. Hänen on vaikea hyväksyä esimerkiksi Korean sodan historiaa”, Hyeonseo Lee sanoo The Timesille.

Pohjoiskorealaisessa historiankirjoituksessa Korean sota on maalattu Yhdysvaltojen täysin varoittamatta aloittamaksi konfliktiksi, jonka Pohjois-Korea voitti sankarillisesti.

Hyeonseo Lee on julkaissut hiljattain The Girl with Seven Names -nimisen (Tyttö, jolla on seitsemän nimeä) kirjan kokemuksistaan. Siinä hän kertoo lapsuudestaan ja Kiinassa laittomana maahanmuuttajana viettämistään vuosista sekä siitä, kuinka hän lopulta sai turvapaikan Etelä-Koreasta.

”Toivon, että hän kuolee”

Hyeonseo Lee kertoo Pohjois-Korean viranomaisten järjestäneen teloituksia, joihin kouluikäisten lasten on pakko osallistua. Nykyään tilanne on hänen mukaansa vieläkin pahempi.

”Nyt he ampuvat ihmisiä hengiltä noin vain keskellä päivää. Hän (maan diktaattori Kim Jong-un) on tehnyt kamalia murhia näyttääkseen kansalle, ettei häntä ’tule kohdella kuin pientä lasta’. Ihmisten tappaminen on propagandaa”, Lee selvittää.

Hän ei salaa tunteitaan entisen kotimaansa johtajasta.

”Toivon, että hän kuolee pian”, Lee toteaa.

Hän kertoo toivoneensa Sveitsissä opiskelleen ja koripalloa rakastavan Kim Jong-unin muuttavan valtaan tultuaan maan suuntaa vapaammaksi.

Maan edellisen diktaattorin Kim Jong-ilin poika on Leen mukaan vienyt tilanteen kuitenkin entistä pahemmaksi. Hän sanoo elämän muuttuneen Pohjois-Koreassa täysin absurdiksi sen jälkeen, kun nuori Kim nousi valtaan vuonna 2011.

Esimerkkinä Hyeonseo Lee kertoo, että hiusvärit on kielletty, masennusta ei ole olemassa ja kotoa lähteminen ilman maan johtajan pinssiä rinnuksessa on laitonta.

“Ajattelin, että he olivat jumalia”

Hyeonseo Lee kertoo, että pohjoiskorealaisille lapsille syötetään valtion johtoa ylistävää propagandaa heti syntymästä saakka.

”Ajattelin todella, että he olivat jumalia. Luulin, etteivät he (valtaeliitti) käy vessassa, polta, juo tai harrasta seksiä. Uskoin tähän.”

”Olen varma, että yli 90 prosenttia ihmisistä uskoo näin. Muistan ihmetelleeni, miksi ihmiset aina katosivat keskellä yötä eivätkä päivällä. Kaikki tiesivät, että heidät viedään vankileirille, joten miksei heitä vain viety päivällä”, Lee kuvailee.

Hän selittää tällaisten asioiden kuuluvan pohjoiskorealaisten normaaliin päiväjärjestykseen.

”En ajatellut, eikä minulla ollut syytä ajatella, että tällaiset jutut olisivat pahoja. Ajattelimme, että ihmisten on toimittava näin. Teimme kaiken, mitä hallitus halusi”, Lee muistelee.

Lee pääsi Etelä-Koreaan vuonna 2008. Silloin hän sai tietää ensi kertaa, mitä ihmisoikeuden ovat. Hän kertoo tapaamisestaan toisen loikkarin kanssa.

”Eräs tyttö kertoi minulle, että hänen veljensä teloitettiin, kun hän jäi kiinni rajalla kahden riisikilon salakuljettamisesta. Hänet teloitettiin esimerkiksi muille. Tämä on häpeällistä. He väittivät, että muu maailma elää orjuudessa, vaikka todellisuudessa orjia olimmekin me. Mitä enemmän opin maastani, sitä enemmän suutun”, Lee sanoo.

Nykyisin Hyeonseo Lee kiertää maailmaa kertomassa Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteesta. Hän on toinen loikkareista, jonka on määrä puhua YK:n tulevassa Pohjois-Korean ihmisoikeuskonferenssissa.

Leen toiminta on herättänyt kiinnostusta myös hänen vanhan kotimaansa johdossa. Hän on tätä nykyä hallinnon tappolistalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)