Brittiläinen Eurooppa-vastaisuuden määrä on kirjoittajan mukaan vakio. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Näin pelko voi vielä peruuttaa Brexitin

Brittien epärealistiset toiveet on nyt haudattava, sanovat entiset eurooppaministerit.

EU:n on osoitettava tiekartta brittiparlamentille, jotta se joutuisi tekemään selkeät valinnat ja ottamaan vastuun päätöksistään. Näin kirjoittavat Helsingin Sanomissa kokoomuksen entiset eurooppaministerit Pertti Salolainen ja Kimmo Sasi.

Britannian parlamentti hylkäsi tiistaina EU-erosopimuksen.

− EU:n pitää todeta, että erosopimuksesta ei enää miltään osin neuvotella. Muita signaaleja ei saa antaa. Brittien epärealistiset toiveet on nyt haudattava. Sen sijaan poliittisen julistuksen viitoittamaan ja myöhemmin neuvoteltavaan uuteen suhteeseen voidaan ottaa uusia elementtejä, kun niistä aikanaan yhdessä sovitaan, Salolainen ja Sasi toteavat.

Heidän mukaansa erosopimuksen hyväksymiselle pitäisi antaa määräaika helmikuun puoliväliin, ”jotta täydellisen eron valmisteluun olisi edes jonkinlainen mahdollisuus”.

− Tämän jälkeen vaihtoehtoja olisivat vain täydellinen sopimukseton ero tai jäsenyyden jatkaminen nykyisin ehdoin. Tärkeää olisi myös, että EU toteaisi, että eropäivän lykkäystä 29. maaliskuuta jälkeen EU ei ole valmis hyväksymään.

Poikkeus voitaisiin tehdä Salolaisen ja Sasin mukaan, jos parlamentti päättää järjestää kansanäänestyksen sopimuksettomasta erosta tai jäsenyyden jatkamisesta. Äänestykselle pitää heidän mukaansa antaa tarvittava aika.

− Kun eroneuvotteluille annettiin valtuus kansanäänestyksellä, on kohtuullista, että kansa saa äänestää lopputuloksesta kahden selkeän vaihtoehdon välillä, he toteavat.

Salolaisen ja Sasin mukaan uuden kansanäänestyksen järjestäminen olisi paras ratkaisu.

− Tänä päivänä pelot ohjaavat äänestäjien ratkaisuja. Tällä kertaa huoli äkillisestä täydellisestä erosta, sen aiheuttamista ongelmista ja tiestä tuntemattomaan sekä ainakin huonompaan taloudelliseen tilanteeseen voisi johtaa brexitin peruuntumiseen.

− Tämä olisi onnellista kahdesta syystä. Me tarvitsemme Britanniaa, koska se on uudistusmielinen vapaakauppaa tukeva maa. Koko brexit-prosessin peruuntuminen osoittaisi, että EU-jäsenyydestä saatavat hyödyt voittavat selvästi haitat, entiset eurooppaministerit kirjoittavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt