Budjetin tiedotustilaisuudessa vasemmalta Antti Rinne, Katri Kulmuni, Maria Ohisalo, Li Andersson ja Anna-Maja Henriksson. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Näin nolo asia peitettiin budjettitiedotteessa

Älä kerro ostavasi monta pussia karkkia, vaan ’karkkimäärärahoihin tehty säästö poistettiin’.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo kiinnittää blogissaan huomiota hallituksen tuottamaan vaikeaan tekstiin. Katleenan virkakielikoulussa hän opettaa ironisesti periaatteita, joilla sellaista voi tuottaa.

Havainnollistamiseen hän on käyttänyt valtioneuvoston kanslian tiistai-illan 17.9.2019 tiedotetta budjettiriihestä.

Siitä otetut kaksi esimerkkiä näyttävät mitä tehdä, kun tarvitaan monimutkaisuutta kehiin tai kun nolo asia pitää piilottaa.

Ensimmäinen esimerkki valtioneuvoston kanslialta:

* ”Vähennystä [toimintamenoihin] aiheutuu valtioneuvoston yhteisten kehittämishankkeiden toteuttamisen päättymisestä sekä toimintamenomomenttiin kohdistetuista säästöpäätöksistä.”

Tässä on käytetty –minen-sanoja. Niistä on pareissa yleensä joka toinen turha.

– Se mykistää lukijan tehokkaasti, koska tämä joutuu miettimään, että mitä ihmettä juuri sanottiinkaan, Kortesuo opastaa.

– Esimerkiksi kauppareissulla voit kertoa vanhemmille, että karkin ”ostamisen mahdollistaminen” on välttämätöntä ”rentoutumisen toteutumiselle”.

– Kauppareissulla siis et tee ostoksia vaan ”ostopäätöksen”. Voit myös kertoa, että ”karkkimomenttiin kohdistetaan budjettilisäys”.

Lisävinkkinä: sanojen pituuden voi kaksinkertaistaa tekemällä niistä yhdyssanoja, vaikka pidennetyt sanat eivät tuo mitään lisäarvoa. Itsestäänselvyydet voi myös laittaa virkkeen eri päihin.

Toinen esimerkki valtioneuvoston kanslialta:

* ”Ministereiden, heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajien palkkaukseen osoitetaan yhteensä 11,5 milj. euroa, eli n. 5 milj. euroa korotusta vuoteen 2019 nähden. Korotus aiheutuu ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän noususta, palkkioperusteiden tarkistuksista sekä edellisen hallituksen ministereiden palkkioihin kohdistettujen säästöjen poistamisesta.”

Tässä nolo asia on kerrottu mutkan kautta kiertäen.

– Kauppareissulla älä siis missään nimessä kerro ostavasi monta pussia karkkia, vaan sano vanhemmille, että ”karkkikiintiötä nostettiin aikaisemmalle tasolle” ja ”karkkimäärärahoihin tehty säästö poistettiin”. Tällainen muotoilu häivyttää kätevästi totuutta ja piilottaa mutkiensa taakse todelliset toimet, Katleena Kortesuo neuvoo.

Hänen mukaansa ministerien palkkioita nostetaan, mutta sitä ei tiedotteessa sanota suoraan:

– Sen sijaan ”palkkioperusteita tarkistetaan” ja ”palkkioihin kohdistettuja säästöjä poistetaan”. Säästöjä poistetaan. Ovela tapa ilmaista palkankorotus.

– Suomeksi siis ministerien avustajamäärä kasvaa (eli työtaakka kevenee), mutta palkka nousee, Kortesuo kuvailee hallituksen sanojen sisältöä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt