X
SULJE MAINOS
Jens Stoltenberg. LEHTIKUVA / AFP Mads Claus Rasmussen

Näin Nato toimii, jos Venäjä lähettää siirtolaisia Suomeen

Jens Stoltenbergin mukaan Nato on sitoutunut Itä-Euroopan jäsentensä puolustamiseen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saa Euractivin haastattelussa vastattavakseen kysymyksen siitä, miten puolustusliitto toimisi, jos Puolan ja Valko-Venäjän rajalla nähdyn kaltainen hybridioperaatio toistuisi Suomessa.

Jutussa huomautetaan ensin, että Suomella on 1 300 kilometrin EU-ulkoraja Venäjän kanssa ja että maa on Naton ”läheinen kumppani muttei jäsen”.

Sitten Stoltenbergiltä kysytään suoraan, kuinka Nato reagoisi, jos Moskova ryhtyisi ”samanlaiseen suuren mittakaavan hybridioperaatioon, jossa pakolaisia lähetettäisiin Suomen ja Venäjän välisen rajan yli”.

– Nato jakaisi tietoa ja parhaita toimintatapoja siitä, miten hybridi- ja kyberiskuihin vastataan, pääsihteeri vastaa.

Siirtolaisten käyttäminen vaikuttamistoimien välineenä on puhuttanut Suomessakin Puolan ja Valko-Venäjän rajan tilanteen kärjistyttyä. Valko-Venäjä on järjestänyt tämän vuoden aikana systemaattisesti tuhansittain siirtolaisia EU-rajanaapureidensa rajoille.

Suomessa vastaavasta saatiin esimakua jo talvella 2015-2016, kun Venäjä lähetti lyhyessä ajassa 1 700 turvapaikanhakijaa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille pohjoisessa Suomessa. Tiukka tilanne ratkesi lopulta Suomen valtiojohdon ja Venäjän välisissä neuvotteluissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt