X
SULJE MAINOS
Ensilumi satoi Kolarin Ylläkselle runsaana. LEHTIKUVA / OTTO PONTO

Näin lumipyryt ja vesisateet piiskaavat Suomea

Ajokeli muuttuu osassa maata huonoksi.

Suomeen saapuu myräkän mukana keskiviikon ja torstain aikana runsaita vesi- ja lumisateita. Huonon ajokelin vuoksi liikenteessä on syytä olla varovainen, todetaan Forecan säätiedotteessa.

Suomen yli on liikkumassa laaja sadealue, jonka sateita on tullut osittain lumena esimerkiksi Tampereen, Lahden ja Lappeenrannan korkeudella asti.

– Lapissa sade pysyy enimmäkseen lumena ja maan eteläosassa enimmäkseen vetenä. Muualla maassa sateet ovat alkaneet lumena tai räntänä ja muuttuivat vedeksi joko keskiviikon vastaisen yön tai keskiviikkoaamun aikana tai muuttuvat vedeksi keskiviikkopäivän edetessä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikon ja torstain kahden vuorokauden sademääräksi ennustetaan koko maahan 20–35 millimetriä.

– Lappiin lunta voi kertyä kahdessa vuorokaudessa 15–30 senttimetriä. Ainoastaan paikoin Pohjois-Lapissa ennustettu lumikertymä jää alle 10 senttimetrin. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumassa lunta voi sataa 10–15 senttimetriä, mutta osa sateista tulee vetenä, joten kertymä ei jää maahan kokonaisuudessaan, Rinne sanoo.

Maan etelä- ja keskiosasta yhtenäisin sadealue väistyy jo keskiviikon kuluessa, Lapista vasta torstain vastaisen yön ja torstain aikana. Maan etelä- ja keskiosassakin sateiden väistyttyä on odotettavissa vielä sadekuuroja.

Lapissa lämpötilat pysyvät keskiviikkona pakkasella, maan etelä- ja keskiosassa plusasteilla.

– Lämpötila nousee keskiviikkona jopa hieman 10 asteen yläpuolelle lounaassa, yöhön mennessä koko maan eteläosassa, Rinne toteaa.

Keskiviikon vastaisena yönä kylmintä oli Inarissa Saariselän havaintoasemalla, −15,5 astetta. Tiistaiaamuna Enontekiön lentoasemalla mitattiin syystalven tähän mennessä kylmin lämpötila, −16,0 astetta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt