Vanhainkodin asukas saa rokotteen Ruotsin Nyköpingissä. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Näin kovaa virus iski Ruotsin vanhainkoteihin

Ennusteet laimeasta toisesta aallosta menivät pieleen.

Koronapandemian toinen aalto ryöpytti Ruotsia huomattavasti viranomaisten ennusteita kovemmin, kirjoittaa SVT. Maan kansanterveysviranomainen ennusti syksyksi joitakin paikallisia koronaryppäitä, mutta arveli tartuntojen pysyvän yleisesti kurissa. Ruotsin koronatoimia löyhennettiinkin syksyn alkaessa, ja esimerkiksi vanhainkotien vierailurajoitukset purettiin.

Viruksen toinen aalto iski Ruotsiin lopulta jopa pahimpia skenaarioitakin kovemmin. Koronavirukseen on Ruotsissa kuollut nyt yli 11 000 ihmistä, ja lähes puolet kaikista kuolemantapauksista on todettu hoitokodeissa. Ruotsi on epäonnistunut vanhustensa suojelemisessa, sosiaaliministeri Lena Hallengren myönsi joulukuussa.

SVT:n tekemän selvityksen mukaan Ruotsin vanhainkotien kuolleisuus oli vuoden 2020 viimeisen kymmenen viikon aikana 19 prosenttia vuoden 2019 vastaavaa ajanjaksoa korkeampi. Esimerkiksi Skånessa kuolleisuus oli viime vuoden loppupuolella lähes 50 prosenttia vuoden 2019 tasoa korkeampi.

Sosiaaliministerin mukaan vanhainkoteja on Ruotsissa laiminlyöty vuosikymmenien ajan.

–  Jos olisimme välittäneet vanhainkodeista niin paljon kuin olisi pitänyt, emme todennäköisesti olisi tässä tilanteessa, Hallengren sanoi joulukuussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt