X
SULJE MAINOS
Koululaisia Berliinissä. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

Näin koronatartuntoja voi vähentää kouluissa

Tuuletuksen ja maskien arvioidaan vähentävän altistumista jopa 30-kertaisesti.

Tutkijoiden mukaan koronaviruksen tartuntariskiä voidaan vähentää kouluissa suhteellisen yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Olennaista on huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, jotta mahdollisten viruspartikkelien määrä sisäilmassa ei nouse liian suureksi.

Tuoreessa tutkimuksessa huomautetaan, että ilmanvaihdon ja HEPA-filtterien käyttöön ei ole kiinnitetty tähän mennessä riittävästi huomiota. Maskivaatimuksia on samalla kevennetty rokotuskattavuuden noustessa.

Mallinnuksessa selvitettiin aerosolitartuntoja 160 neliön luokkahuoneessa, jossa yhdellä oppilaalla on koronatartunta. Tutkijat laskivat muiden tilassa oleskelevien altistumisen virukselle.

Kaikkein tehokkaimmaksi toimenpiteeksi arvioitiin ikkuiden avaaminen, mikä vähensi altistumismäärää 14-kertaisesti. Edellytyksenä oli, että tilan kuutta ikkunaa pidettäisiin koko päivän auki talvella.

Mallin mukaan kohtuullisen tehon sai myös avaamalla ikkunat oppitunnin päätyttyä. Yksi HEPA-suodatin vähensi altistumista yhtä paljon kuin kahden ikkunan pitäminen osittain auki koko päivän ajan.

Kirurgisten maskien vaikutus oli 8-kertainen. Kaikkein tehokkainta oli hyödyntää monia toimenpiteitä, jolloin niiden yhteisvaikutus vähensi virusmääriä jopa 30-kertaisesti.

– Näitä toimenpiteitä tulisi yhdistää turvavälien, hygienian, testauksen, tartunnanjäljityksen ja rokotusten kaltaisiin toimiin kokonaisvaikutuksen maksimoimiseksi, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt