X
SULJE MAINOS
Jokaisella äänestyspaikalla on varauduttava ulkoäänestykseen LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Näin koronaa sairastavat voivat äänestää vaalipäivänä

Jokaisella äänestyspaikalla on järjestettävä mahdollisuus ulkoäänestykseen.

Pahenevan koronavirustilanteen takia jokaiselle äänestyspaikalle on aluevaalipäivänä 23. tammikuuta järjestettävä mahdollisuus ulkoäänestykseen. Asiasta kerrottiin tänään tarkemmin oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Äänestyspaikoille on tulossa kyltit, joissa ohjeistetaan, etteivät lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevat tulisi sisälle vaalihuoneistoon. Kyltissä on puhelinnumero, johon äänestäjän tulisi tässä tilanteessa soittaa.

Tilaisuudessa kerrottiin, että käytännössä ulkoäänestys pyritään toteuttamaan saman tien puhelinsoitosta. Äänestystä pihalle toimittamaan lähtee vaalihuoneistosta vähintään kolme vaalilautakunnan jäsentä tai varajäsentä sekä vaaliavustaja. Jotta sisällä tapahtuva äänestystoiminta voisi jatkua keskeytyksettä, sinne täytyy jäädä kuitenkin vähintään kolme vaalilautakunnan jäsentä tai varajäsentä.

Äänestyspaikan pihalla karanteenissa tai eristyksessä oleva voi äänestää esimerkiksi autosta käsin. Hän tunnistautuu ensin henkilöllisyystodistuksella, minkä jälkeen hänelle annetaan äänestyslappu täytettäväksi.

Äänestäjän lippu leimataan ja se annetaan vaaliavustajalle. Sisällä äänestyspaikassa vaalivirkailijat tarkastavat vielä äänestäjän äänioikeuden vaaliluettelosta, minkä jälkeen vaaliavustaja pudottaa lipun vaaliuurnaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt