Verkkokauppaostoksia valmiina asiakkaille K-citymarket Eastonissa Helsingin Itäkeskuksessa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin korona räjäytti ruoan verkko-ostamisen

Ruokakaupoista ja ravintoloista tehtiin alkuvuonna yli neljä kertaa niin paljon verkko-ostoksia kuin vuonna 2019.

S-Pankin korttitilastojen perusteella ruoan verkko-ostot ruokakaupoista ja ravintoloista ovat yli nelinkertaistuneet vuoteen 2019 verrattuna.

Käteisen nostaminen on puolestaan vähentynyt lähes 30 prosenttia vuoden 2020 jälkeen. ABC-asemilla uskotaan liikennemäärien nousevan kesän lähestyessä.

– Alkuvuonna S-Pankin korteilla tehtyjen verkko-ostojen arvo kasvanut lähes 25 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Uusia toimialoja ovat esimerkiksi ruokakauppa ja ravintolat, joissa verkko-ostot ovat yli nelinkertaistuneet kahdessa vuodessa​, tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell toteaa tiedotteessa.

Maaliskuussa voimaan tulleet uudet koronarajoitukset vähensivät selvästi kortinkäyttöä kivijalkaravintoloissa. Maaliskuussa ravintoloissa maksettiin kortilla lähes 50 prosenttia vähemmän ostoksia euroilla mitattuna kuin vuonna 2019 samaan aikaan. Rajoitukset näkyivät myös vähentyneenä joukkoliikenteen ja taksien käyttönä.

Korttimaksut lentoyhtiöissä ja matkatoimistoissa ovat edelleen noin 90 prosenttia normaalitasoa jäljessä.

– Tämän perusteella ulkomaanmatkailuun liittyy vielä paljon epävarmuutta, Lundell sanoo.

Huhtikuussa liikennemäärät ovat lähteneet viime vuoteen verrattuna selvään kasvuun, mutta ovat kuitenkin vielä selkeästi alle vuoden 2019 tason. Korttimaksut urheiluvälinekaupoissa lisääntyivät tammikuussa yli 40 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

– Hyvällä ulkoilusäällä oli varmasti vaikutusta. Toisaalta myös kodin laittamiseen käytettiin alkuvuonna lähes neljännes enemmän rahaa kuin kaksi vuotta sitten, Marketta Lundell toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt