Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Näin kokoomus päättää presidenttiehdokkaasta

Kokoomusvaltuusto kokoontuu lokakuun lopulla tukemaan Sauli Niinistön uudelleenvalinnan kansanliikettä.

Presidentinvaalissa 5.2.2012 Kansallisen Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö valittiin tasavallan presidentiksi.

Vuoden 2018 presidentinvaalissa Sauli Niinistö tavoittelee toista kautta, mutta kannattajakortteja keräävän valitsijayhdistyksen ja kansanliikkeen ehdokkaana.

Kokoomus ei siten 2018 vaalissa sinänsä aseta omaa presidenttiehdokasta. Puolueen sääntöjen mukaan ehdokas asetetaan puoluekokouksessa. Sitä ei ole kutsuttu koolle.

– Tulemme puoluevaltuustossa lokakuun lopussa asettumaan Sauli Niinistön kansanliikkeen tueksi kokoomuspuolueena. Teemme virallisen päätöksen, jolla osoitamme hänelle tukemme, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Verkkouutisille.

– Emme aseta häntä ehdokkaaksi, koska hän on kansanliikkeen ehdokas. Mutta osoitamme hänelle tukemme. Ja puolue tulee tekemään kaikkensa, jotta hänet valitaan.

– Hän on kansanliikkeen ehdokas, me tuemme. Kokoomuslaiset ovat hyvin innostuneita ja sitoutuneita kansanliikkeen toimintaan. Meidän järjestökenttäämme ja kenttäväkeämme on siinä paljon mukana. Jos puolueorganisaatio vielä tukee ja tekee kansanliikkeen apuna, niin hyvä tulee, Orpo toteaa.

Kokoomuksen puoluevaltuusto käsittelee asiaa 27.-28. lokakuuta Helsingissä. Presidenttiasia on tuolloin esillä lauantaina puheenjohtaja Petteri Orpon linjapuheen jälkeen.

Puoluesihteeri Janne Pesosen mukaan pohjaesityksenä tulee olemaan asettautuminen tukemaan Sauli Niinistön uudelleenvalintaa. Grand Marinassa järjestettävästä tapahtumasta tehdään hänen mukaansa sen arvon mukainen ja jäsenistölle avoin.

Helppoa tukea uudelleenvalintaa

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja kansanedustaja Mari-Leena Talvitie sanoo puolueen aktiivikenttäväen olleen kesän aikana kantavana voimana kymmenissä kansanliikkeen tapahtumissa.

Talvitie muistelee, miten häneltä oli ruokakaupassa kassallakin pyydetty kannattajakorttia.

– Meillä on niin hyvä ja loistava koko kansan presidentti, että kokoomuslaisten on helppo olla tekemässä työtä hänen uudelleenvalintansa puolesta, Mari-Leena Talvitie sanoo.

Puolueista ja poliitikoista tuestaan Sauli Niinistölle ovat päättäneet toistaiseksi kristillisdemokraatit ja muun muassa yksittäiset näkyvät vasemmistopuolueiden ja sinisten vaikuttajat.

Kristillisdemokraattien puoluekokous Seinäjoella päätti 18.-19.8.2017, että ”presidentinvaalien osalta puoluekokous päätti suosittaa jäsenistölleen puolueisiin sitoutumattoman kansanliikkeen tukemista, joka tähtää tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdokkaaksi asettamiseen ja jatkoon”.

Kokoomuksessa suunnitellaan puoluevaltuustosta annettavan vastaava tuen ilmaisu, joskin ”jykevämmin ja komeammin”.

Sauli Niinistö 2018 -liike on todennut ilmoittavansa 25. syyskuuta, paljonko kannattajakortteja on saatu kerättyä. Korttien aktiivinen kerääminen on päättynyt.

Verkkouutiset kertoo tästä avautuvassa jutussaan, millä sanoilla Sauli Niinistö toukokuussa 2017 tiedotustilaisuudessaan kommentoi kokoomusta ja 2018 presidentinvaalia.

Kommentit