Verkkouutiset

Näin Kiina värvää vakoojia somessa – ”hälyttävää”

Kiinan tiedustelu pyrkii keräämään LinkedInissä luottamuksellista tietoa länsimaiden julkisesta ja yksityisestä sektorista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan viranomaisten harjoittama vakoojien massavärväys verkkoyhteisöpalvelu LinkedInissä on hälyttävää, todetaan FIIA Briefing Paper –julkaisussa.

Kiinan kerrotaan käyttäneen LinkedIniä vakoilu- ja rekrytointitoimissaan muun muassa Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Rekrytointi on monivaiheinen prosessi, jossa kohde tunnistetaan, houkutellaan mukaan erilaisilla palkkioilla ja vakiinnutetaan agentiksi tai tietolähteeksi.

Koska avoin sotilaallinen konflikti tulee kalliiksi, valtiot kamppailevat vaikutusvallasta yhä enemmän talouden ja teknologian saralla.

– Monet valtiot, jotka kuuluvat digitalisaation ja sähköisen hallinnan edelläkävijämaihin, ovat huomanneet, että kilpailua poliittisesta vallasta käydään uudenlaisilla keinoilla sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Länsimaisten demokratioiden vahvuuksina on pidetty niiden avoimuuteen ja digitalisaatioon perustuvia yhteiskuntia. Aaltolan mukaan nämä ominaisuudet saattavat tehdä niistä myös haavoittuvaisia.

– Nämä haavoittuvuudet tarjoavat kekseliäille valtiollisille toimijoille tilaisuuksia horjuttaa demokratioita.

Aaltolan mukaan tämä tarkoittaa muun muassa yhteiskunnallisten erimielisyyksien lietsomista esimerkiksi vaalien ja kansanäänestysten yhteydessä.

– On olemassa erilaisia tapoja häiritä ja hyödyntää digitaalisia some-alustoja, joiden kautta voidaan helposti tavoittaa suuri joukko ihmisiä. Toimintamallit ovat helposti skaalattavissa, ja kohteita voidaan maalittaa entisistä tarkemmin. Sisällöt voidaan räätälöidä kohteita miellyttäviksi.

Some-alustojen kasvava merkitys tarjoaa mahdollisuuden myös tehostaa vanhoja käytäntöjä, kuten vakoilua sekä tiedonantajaverkostojen rakentamista.

– Aikaisemmin vakoilijoiden ja tiedonantajien etsiminen oli huolellinen ja pitkä prosessi. Sosiaalisen median ansiosta ihmisten löytäminen ja rekrytoiminen on nyt paljon helpompaa, Aaltola kirjoittaa.

LinkedIn avainroolissa

Aaltolan mukaan varsinkin LinkedIn on ollut avainroolissa.

– Facebookin ja Twitterin sisältö keskittyy enemmän uutisiin ja poliittiseen väittelyyn. Instagramin keskiössä ovat kuvat. LinkedInin poliittinen luonne eroaa niistä.

LinkedInin käyttäjät voivat ladata palveluun ansioluettelonsa, harrastuksensa ja kiinnostuksen kohteensa.

– LinkedInissä tapahtuva rekrytointitoiminta kuuluu Kiinan tiedustelupalvelujen uusiin menetelmiin. Perinteisesti on rekrytoitu länsimaissa asuvia etnisiä kiinalaisia. Nykyään somen ansiosta rekrytointi kohdistetaan ei-kiinalasiin länsimaiden kansalaisiin, Aaltola toteaa.

Saksan ja USA:n viranomaiset ovat vaatineet LinkedIniä sulkemaan rekrytointitoiminnassa käytetyt valetilit.

– On tärkeää, että some-alustat omaksuvat uusia, vastuullisempia käytäntöjä, Aaltola arvioi.

– LinkedInin pitäisi toimia samalla tavalla kuin Facebook, Twitter ja Google, jotka reagoivat länsimaisten vaalien aikana venäläisten toimijoiden disinformaatio- ja trollauskampanjoihin panemalla toimeen muutoksia, uusia toimintaohjeita ja tiukemman itsesäätelyn.

Aaltolan mukaan toimintatapojen avaaminen ja käytettyjen metodien julkaiseminen ovat tärkeä osa haitallisen toiminnan vaikeuttamista.

– Viranomaisten ja yhteiskunnan valmiuksia tulee kohottaa. Mahdolliset vastatoimet on pidettävä ajan tasalla ja lainsäädäntöä on päivitettävä niin, että ne vastaavat uusiin haavoittuvuuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)