Verkkouutiset

Kiinan ja Iranin ulkoministerit allekirjoittivat tänä vuonna yhteistyöohjelman maiden välillä. Tasnim/Wikimedia Commons/CC BY 4.0

Näin Kiina valtaa alaa Lähi-idässä, kun USA vetäytyy

Yhdysvallat on vetäytymässä sotilaallisesti, mikä synnyttää alueelle valtatyhjiön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heinäkuussa ennen Afganistanin keskushallinnon romahtamista Talebanin johto tapasi Tianjinissä Kiinan ulkoministeri Wang Yin. Tapaaminen antoi Taleban-hallinnolle kansainvälistä hyväksyntää. Kiinaa kiinnostavat Afganistanissa laajat kuparivarannot sekä uusi silkkitiehanke.

Afganistanin mineraalivarantojen arvon on arvioitu olevan jopa kolme biljoonaa dollaria. Kiinalla on myös laajoja infrastruktuurihankkeita Afganistanissa. Ne kuuluvat kiinteästi Kiinan uuteen silkkitiehen.

Kiinalla on myös läheiset kahdenväliset suhteet Iranin kanssa. Tavoitteena on lisätä Kiinan valtaa Lähi-idässä ja helpottaa Iranin asemaa, joka on ollut vuosikymmeniä Yhdysvaltain pakotteiden kohteena.

Maaliskuussa solmittu 25 vuoden yhteistyösopimus Kiinan ja Iranin välillä pitää sisällään infrastruktuurihankkeita kuten, pankkisektorin, satamien, rautateiden sekä tietoliikenteen yhteistyön. Vastavuorona Iran antaa alennusta Kiinalle raakaöljystä. Sopimuksen arvo on 400 miljardia dollaria.

Sopimuksella on myös sotilaallinen ulottuvuus. Sopimuksen mukaan Kiina ja Iran järjestävät yhteisiä sotaharjoituksia, panostavat sotilaalliseen tutkimukseen, jakavat tiedustelutietoja sekä tekevät yhteistyötä terrorismia vastaan.

Suhde perustuu öljyyn

Kiinalla on myös hyvät suhteet Iranin verivihollisen, Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabian ja Kiinan suhde perustuu pääasiallisesti öljyyn. Kiina on Saudi-Arabian suurin raakaöljyn ostaja.

Sotilaallisesti Saudi-Arabia on riippuvainen Yhdysvalloista ja Britanniasta. Lisäksi esteenä yhä tiiviimmälle yhteistyölle on se, että Kiina tukee kansainvälisissä foorumeissa Iranin vuoden 2015 ydinsopimusta.

Kiinalla on Saudi-Arabian takapihalla, Djboutissa sotilastukikohta, mihin Kiinan presidentti Xi Jinping antoi hyväksyntänsä vuonna 2013.

Tukikohta aloitti toimintansa vuonna 2017 ja sen tarkoituksena on turvata Kiinan intressit Afrikassa ja Intian valtamerellä. Djiboutilla on yleinen strateginen merkitys Kiinan energiavarmuudelle, koska se sijaitsee voimakkaasti liikennöityjen meriväylien, Punaisenmeren vesien ja Bab el Mandebin salmen varrella.

Neljä prosenttia Pekingin maakaasun tuonnista ja kolme prosenttia sen raakaöljystä kulkee salmen läpi. Djibouti helpottaa raakaöljyn kuljettamista salmen läpi ja suojaa Intian valtameren kautta kulkevan Lähi-idän alueen tuontia.

Kiinan intressit Pohjois-Afrikassa

Afrikka kaupungistuu vauhdilla ja tämä nopea maaltamuutto tuo mukanaan suuria haasteita, mutta tarjoaa myös suuria mahdollisuuksia maille, jotka ovat valmiita ottamaan miljardien dollareiden riskin infrastruktuurin rakentamiseen Afrikan maissa. Kiina on tässä aktiivinen toimija.

Kiina osallistuu Egyptissä parhaillaan käynnissä oleviin megaprojekteihin ja infrastruktuur hankkeisiin, kun presidentti Abdel Fatah el-Sisi pyrkii modernisoimaan ja muuttamaan Lähi-idän väkirikkainta maata. Kiinalle Egypti on Lähi-idän keskus sekä taloudellisessa että poliittisessa mielessä.

Kiinan investoinnit Egyptiin ja kahdenvälinen kauppa maiden välillä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Kahdenvälinen kauppa nousi 11 miljardista dollarista yli 13 miljardiin dollariin vuonna 2019. Kiinan investoinnit Egyptin infrastruktuuriin ovat lisääntyneet merkittävästi.

Egypti on suurin ulkomaisten suorien sijoitusten vastaanottaja Afrikassa. Egypti on tärkeä maa Kiinan silkkitiehankkeessa, sillä Egyptillä on keskeinen maantieteellinen sijainti arabimaailman, Välimeren ja Afrikan risteyksessä. kolmen sivilisaation risteyksessä.

Kiinalla ja Algerialla on taas hyvät suhteet historiallisesti. Kiina tunnusti ensimmäisenä Arabimaiden ulkopuolisena maana Algerian väliaikaisen hallituksen vuonna 1958. Kiinalla ja Algerialla on hyvät poliittiset, taloudelliset ja kulttuurilliset suhteet. Lisäksi Algeriakin on tärkeä maa Kiinan silkkitiehankkeessa.

BIJAN REZAI JAHRAMI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)