Presidentti Xi Jinping osallistui kansankongressin avajaisiin. LEHTIKUVA / AFP Leo Ramirez

Näin Kiina tukkii Hongkongin vaalijärjestelmän ”porsaanreiät”

Pekingin ajamien muutosten pelätään rapauttavan erityishallintoalueen demokratiaa entisestään.

Kiina aikoo uudistaa erityishallintoalue Hongkongin vaalijärjestelmää siten, että ”isänmaalliset” henkilöt ovat vallassa. Asiasta ilmoitettiin perjantaina Kiinan kansankongressin aloitettua vuosittaisen kokouksensa, kertoo BBC.

Kansankongressin varapuhemies Wang Chen kertoi, että Peking muuttaa Hongkongin vaalikomitean muodostamistapaa ja vahvistaa sen valtuuksia paikalliseen lainsäädäntöelimeen nähden.

Siten vaalikomitea, joka koostuu pääosin Kiina-mielisistä jäsenistä, voisi nimittää ehdokkaita lainsäädäntöelimeen ja valita suhteellisen suuren osan sen jäsenistä.

Wangin mukaan muutoksilla tukittaisiin Hongkongin vaalijärjestelmän ”porsaanreiät”, jotka ovat mahdollistaneet itsenäisyyttä ajavien oppositioaktivistien jäsenyyden lainsäädäntöelimessä.

Hongkongin demokratia on ollut ahtaalla viime aikoina. Kiina hyväksyi viime kesänä Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain, jolla pyritään kitkemään pois Kiinaa haastava oppositiotoiminta.

Talouskasvun tielle

Kiinan pääministeri Li Keqiang kertoi kansankongressin kokouksessa maan tavoittelevan yli kuuden prosentin talouskasvua tänä vuonna.

Tavoite antaa viitteitä paluusta vahvan kasvun tielle. Koronapandemia iski rajusti Kiinaan, joka on maailman toiseksi suurin kansantalous.

Kiinan talous kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia. Lukema oli alhaisin vuosikymmeniin. Kiina oli silti ainoa merkittävä talous, joka kasvoi pandemian oloissa.

Perjantaina alkanutta ja viikon kestävää Kiinan kansankongressin kokousta luonnehditaan yleisesti kumileimasimeksi.

Kommunistinen puolue johtaa Kiinaa, ja puolue päättää, mitä kansankongressi hyväksyy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt