X
SULJE MAINOS
Kiina-tutkijat ovat joutuneet häirinnän kohteeksi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Näin Kiina koettaa vaientaa eurooppalaisia kriitikoita

Tutkijan mukaan toimintaa johdetaan Kiinan kommunistisen propagandaosastolta.

Eurooppalaiset Kiina-tutkijat ovat joutuneet esittämästään kritiikistä erilaisen häirinnän kohteeksi, kertoo South China Morning Post. Keinovalikoimassa ovat olleet esimerkiksi erilaiset pakotteet, uhkaavat sähköpostiviestit ja hyökkäykset mediassa. Kohteena ovat olleet niin ajatushautomot kuin yksittäiset tutkijat, mutta myös esimerkiksi Euroopan parlamentin ihmisoikeuksien alakomitea on saanut osansa.

Dublinin yliopiston kansainvälisen politiikan tutkija Alexander Dukalskiksen mukaan aiemmin on ollut tavallista, että Kiinaan keskittyvät tutkijat kohtaavat henkilökohtaisia hankaluuksia, kuten viisumikieltoja, tiedonsaannin vaikeuksia ja kiinalaisten tuttavien kontaktointia.

– Viime aikoina strategia vaikuttaa olleen julkisempi: tutkijoita vastaan hyökkääminen valtionmediassa tai suurlähetystöjen kautta, rangaistaan muutamia ja toivotaan että loput pelästyvät, hän sanoo.

Hänen mukaansa Kiinaan linkittyvät toimijat yrittävät rangaista tutkijoita, jotka paljastavat sellaisia löydöksiä jotka asettavat Kiinan hallituksen epämieluisaan valoon.

Erään tutkijan mukaan häntä oli varoitettu sekä Kiinan suurlähetystön että kiinalaisten tutkijoiden toimesta, että ”Kiinan hyvän nimen pilaamisesta seuraa hinta ja seuraamuksia”. Toinen sai paikallisen Konfutse-instituutin johtajalta viestin, jossa kehotettiin kärsivällisyyteen ja todettiin ”ison veljen” tarkkailevan häntä.

Lontoossa sijaitsevan Kiina-instituutin johtaja Steve Tsang katsoo, ettei puoluetta ja hallitusta Kiinassa toimijoina voi erottaa toisistaan, vaikka hallitus kiistääkin toimijoiden liittyvän heihin.

– Heitä johdetaan ja hallinnoidaan Kiinan kommunistisen puolueen propaganda-osastolta.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt