Verkkouutiset

Näin KGB:n arkisto kertoo toveri Vladimir Putinista

Venäjän tulevaa presidenttiä kuvailtiin arvioissa keskitason upseeriksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä julkistetut Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n asiakirjat valottavat Venäjän presidentti Vladimir Putinin aiempaa uraa tiedustelu-upseerina. Venäjän historiallisten ja poliittisten asiakirjojen arkiston 90-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistuun asiakirjakokoelmaan kuuluu ”Toveri V.V. Putinista” tehty KGB:n sisäinen arvio.

Venäjä-asiantuntija Mark Galeottin mukaan siinä maalataan kuva pätevästä ja luotettavasta, mutta ei millään tavalla erityisestä ”B-arvosanan” tiedusteluvirkailijasta.

Galeotti kertoo asiakirjasta Moscow Timesin artikkelissaan. Hän korostaa, että asiakirjan julkistus on epäilemättä tehty harkiten. Sillä on haluttu välittää tietynlainen kuva presidentistä.

Arviossa nostetaan esiin, että Vladimir Putin on ollut Komsomolin (kommunistisen puolueen nuorisojärjestö) jäsen vuodesta 1975. Vapaa-ajan kamppailu-urheilu ja osaaminen judossa ja sambossa saavat myös kiitosta.

Vladimir Putinia luonnehditaan muun muassa seuraavasti:

Kehittää jatkuvasti ideologista ja poliittista tasoaan.

Toimii aktiivisesti puolueen koulutusverkostossa.

Kehittää jatkuvasti ammatillisiä kykyjään.

Moraalisesti vakaa.

Nauttii ansaittua auktoriteettiasemaa kollegojensa keskuudessa

Luonnehdinnat paljastavat kuitenkin enemmän kuin mitä niissä sanotaan. Mark Galeottin mukaan arviota on luettava sen valossa, millaista kieltä vastaavissa asiakirjoissa tavataan käyttää.

– Esimerkiksi ”moraalinen vapaus” on eufemistinen tapa kertoa, ettei hän juokse naisten perässä tai juopottele. ”Aktiivinen toiminta puolueen koulutusverkostossa” tarkoittaa, että hän osallistuu kokouksiin, antaa puhujalle aplodit ja sanoo oikeat asiat.

Mark Galeotti huomauttaa, että merkinnät, joilla osoitetaan todellista arvostusta ja huomiota loistavat Putinin kohdalla poissaolollaan.

– ”Auktoriteetti” tovereiden parissa ei ole sama kuin ”johtajuus”.  Ammatillisten taitojen kehittäminen ei ole yhtä hyvä kuin sen osoittaminen, että hallitsee ne. Nämä ovat kehuja, jotka koristavat todellisten tähtien arvioita, Galeotti toteaa.

– Toisin sanoen tässä henkilöstöarviossa kuvaillaan varteenotettavaa, vakavaa ja luotettavaa upseeria, mutta ei huippua.

”Keskitasoa”

Vladimir Putin liittyi KGB:n palvelukseen suoraan yliopistosta vuonna 1975. Hän työskenteli alkuun toisessa päädirektoraatissa. Mark Galeottin mukaan vastavakoilua hoitanut osasto ei nauttinut saman tason arvostusta kuin toisinajattelijoita jäljittänyt viides päädirektoraatti tai eliittijoukkona pidetty ulkomaanvakoilusta vastannut ensimmäinen direktoraatti.

– Putin oli päättäväinen ja kovapintainen, ja onnistui myöhemmin pääsemään ensimmäiseen päädirektoraattiin. Sielläkään hän ei koskaan kuulunut lännessä operoivaan parhaista parhaisiin.

Myöhempi komennus Dresdeniin oli Galeottin mukaan osaksi Putinin hyvän saksan kielen taidon ansiota. Siellä Vladimir Putin ei niinkään värvännyt agentteja KGB:lle vaan kirjoitti raportteja, toimi yhdysupseerina Itä-Saksan Stasin kanssa ja vastaili Moskovasta lähetettyihin tiedusteluihin.

Mark Galeottin mukaan Vladimir Putin vaikuttaa menettäneen tuolloin intohimonsa työhön ja tuudittautuneen verrattain etuoikeutettuun elämäänsä Itä-Saksassa.

– Keskeistä on, ettei hänellä koskaan ollut johtajan tai agenttien käsittelijän roolia KGB:ssä, Galeotti sanoo.

LUE MYÖS:
Paljastus menneisyydestä: Vladimir Putinilla oli Stasin henkilökortti (VU 11.12.2018)
Putinin KGB-ajan salaiset DDR-dokumentit julki (VU 31.12.2014)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)