Verkkouutiset

Tutkijoiden mukaan vieraan sivilisaation jälkiä ei välttämättä havaitse etukäteen. / NASA / JPL / STScI

Näin kauan saamme odottaa kontaktia ulkoavaruudesta

Mallinnuksen mukaan kohtaamista voi joutua odottelemaan satoja miljoonia vuosia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmiskunta tulee todennäköisesti tapaamaan muita sivilisaatioita, mutta ei aivan heti.

George Masonin yliopiston professori Robin Hanson arvioi kollegoineen, että sivilisaatiot syntyvät muualla universumissa suunnilleen samoja vaiheita noudattaen kuin Maassa. Niiden oletetaan laajenevan tiettyyn tahtiin ja estävän ihmiskunnan nykyisellä teknologisella tasolla olevien sivilisaatioiden kehittymisen hallitsemallaan alueella.

Ihmiskunnan katsotaan syntyneen suhteellisen aikaisin, joten toisen sivilisaation kohtaamista voi joutua odottelemaan 200 miljoonasta vuodesta kahteen miljardiin vuoteen.

Ulkoavaruuden asukkaita ei ole toistaiseksi havaittu, vaikka universumi on jo 13,8 miljardia vuotta vanha. Mallinnuksessa oletetaan, ettei ihmiskunnan sijainti ole erikoinen ja että älykkään elämän kehittymisessä kestää muuallakin suunnilleen yhtä kauan.

Tutkimuksen taustalla on niin kutsuttu Fermin paradoksi, jonka mukaan elämän pitäisi olla huomattavasti havaittua yleisempää. Robin Hanson sanoo Universe Today -lehdelle, että suurin osa planeetoista on nykytiedon valossa sellaisten tähtien ympärillä, joiden elinkaari on huomattavasti Aurinkoa pidempi.

– Kehittyneen elämän voi odottaa ilmaantuvan planeetan elämän loppuvaiheessa, sillä elämän on kehityttävä ensin monien vaiheiden läpi. Olemme siis täällä suhteellisen aikaisin verrattuna siihen, milloin kehittyneen elämän voi olettaa ilmaantuvan, professori sanoo.

Maapallon elinaika on ehkä vain prosentti pidempiaikaisista planeetoista, joten 99 prosenttia kehittyneistä elämänmuodoista on ilmaantumassa vasta myöhemmin.

Hansonin mukaan maapallon historia viittaa siihen, että elämän kehittymisellä oli 3–9 vaikeaa askelta. Suurin osa samankaltaisista planeetoista ehtii kuolla aurinkonsa mukana ennen vastaavien vaiheiden läpäisyä.

Erittäin kehittynyttä elämää voi ilmaantua ehkä vain joka miljoonannessa galaksissa. Jos sivilisaatio laajenee nopeasti, ei sitä välttämättä ehtisi havaita etukäteen.

Niin sanottujen ”äänekkäiden” sivilisaatioiden oletetaan hallitsevan tällä hetkellä 40–50 prosenttia universumista ja laajenevan noin puolella valonnopeudesta. Ihmiskunta kohtaa toisen sivilisaation aikaisintaan 200 miljoonan vuoden päästä, mutta sen jättämien jälkien havaitseminen ennalta voi olla hyvin epätodennäköistä.

– Meillä on nyt yksinkertainen tilastollinen malli, joka kertoo missä vieraat sivilisaatiot ovat, mitä he tekevät ja milloin voimme odottaa kohtaavamme heidät, professori selostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)