Näin kansanedustajat äänestivät aito avioliitto -kansalaisaloitteesta

Kokoomuksesta ainoastaan Susanna Koski äänesti kansalaisaloitteen eli miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta.

Aito avioliitto -kansalaisaloite, joka pyrki kumoamaan avioliittolain muutoksen, kaatui eduskunnassa äänin 120–48. Samaa sukupuolta olevien avioliiton salliva lainmuutos tulee voimaan 1. maaliskuuta.

Hallituspuolueista aito avioliitto -kansalaisaloitteen puolesta äänesti 42 kansanedustajaa. Kokoomuksen kansanedustajista ainoastaan Susanna Koski äänesti kansalaisaloitteen eli miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta. Poissa olivat Sanni Grahn-Laasonen, Eero Lehti, Paula Risikko, Wille Rydman ja Sinuhe Wallinheimo.

Keskustan kansanedustajista kansalaisaloitteen hylkäämisen puolesta eli samaa sukupuolta olevien avioliiton mahdollistavaa lainmuutosta kannatti 26 kansanedustajaa. Miehen ja naisen välisen avioliiton kannalla oli 13 kansanedustajaa. He olivat Pertti Hakanen, Lasse Hautala, Hannu Hoskonen, Marisanna Jarva, Timo Kalli, Esko Kiviranta, Antti Kurvinen, Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala, Arto Pirttilahti, Mikko Savola, Martti Talja ja Tapani Tölli. Poissa olivat Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Kauko Juhantalo, Niilo Keränen, Annika Saarikko, Juha Sipilä, Matti Vanhanen ja Mauri Pekkarinen, joka johti istunnossa puhetta. Tyhjää äänestivät Markku Pakkanen ja Ari Torniainen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä miehen ja naisen välisen avioliiton kannalla oli 28 kansanedustajaa ja samaa sukupuolta olevien avioliittoa kannatti kolme kansanedustajaa. Kannattajia olivat perussuomalaisten kansanedustajat Tiina Elovaara, Arja Juvonen ja Ville Tavio. Poissa olivat Rami Lehto, Hanna Mäntylä, Jussi Niinistö, Pentti Oinonen ja Veera Ruoho. Sairauslomalla oleva perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini äänesti miehen ja naisen avioliiton puolesta.

Sosiaalidemokraateista miehen ja naisen avioliiton puolesta äänesti Harry Wallin. Poissa olivat Antti Lindtman, Kristiina Salonen, Tytti Tuppurainen ja Jutta Urpilainen.

Vihreistä samaa sukupuolta olevien avioliittoa kannatti 13 kansanedustajaa. Äänestyskartan mukaan poissa olivat Krista Mikkonen ja Jani Toivola. Mikkonen oli kuitenkin läsnä ja äänesti samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta. Ääni ei kuitenkaan rekisteröitynyt teknisen virheen vuoksi.

Vasemmistoliitosta samaa sukupuolta olevien avioliittoa kannatti 11 kansanedustajaa. Poissa oli Anna Kontula.

Ruotsalaisen kansanpuolueesta samaa sukupuolta olevien avioliittoa kannatti kuusi kansanedustajista. Eva Biaudet painoi vahingossa poissa-nappia. Muita poissaolevia olivat Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander ja Joakim Strand.

Kristillisdemokraateista miehen ja naisen välisen avioliiton kannalla olivat kaikki kansanedustajat.

Kansanedustajien äänestyskäyttäytymisen voi tarkistaa tästä äänestyskartasta.

Päivitys 17.2.2017 kello 15.30: Lisätty juttuun, että vihreiden Krista Mikkonen oli läsnä ja äänesti samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta. Ääni ei kuitenkaan rekisteröitynyt teknisen virheen vuoksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt