Näin ISIS:n uusi tuhotaktiikka lyötiin – Eliittisotilaat ampuivat lennokit alas

Irakin armeija, erikoisjoukot ja liittovaltion poliisijoukot aloittivat Mosulin operaation toisen vaiheen juuri ennen uuttavuotta.

Isisin taktiikoiden kehittyessä myös Irakin turvallisuusjoukot ovat uudistaneet taistelumetodejaan, kertoo kurdien Rudaw-uutistoimisto.

Yhdysvaltain johtama liittouma on kouluttanut, tukenut ja neuvonut irakilaisia, minkä seurauksena jihadistien taktiikat on tylsytetty ja irakilaiset ovat edistyneet ”vakuuttavalla tavalla, kertoo Irakissa palveleva amerikkalaiseversti Brett Sylvia.

Isis on käyttänyt miehittämättömiä lennokkeja pudottaakseen kranaatteja Irakin erikoisjoukkojen niskaan Mosulissa. Isisin kerrotaan käyttävän uutta taktiikkaa hidastaakseen irakilaisjoukkojen etenemistä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Sylvia ei paljasta erikoisjoukkojen tappioita, mutta kertoo heidän ampuvan lennokkeja alas, minkä seurauksena lennokkien käyttö on vähentynyt merkittävästi. Lennokkeja on ammuttu alas ainakin kymmenisen kappaletta.

Myös Isisin toinen lempitaktiikka on saatu kuriin, kun irakilaisjoukot oppivat torjumaan autopommeja. Isis lähetti Mosulin taisteluiden alkaessa viime lokakuun puolivälissä keskimäärin kymmenen autopommia päivässä irakilaisjoukkoja vastaan.

Autopommien vaikutusta on saatu kuitenkin vähennettyä selvästi turvautumalla piikkimattoihin ja kuoppaesteisiin, jotka hidastavat ajoneuvoja. Siten autopommit on helpompi tuhota panssarintorjunta-aseilla. Nyt jihadistit lähettävät enää 1-2 autopommia päivässä, ja irakilaisten tappiot ovat pienentyneet 50 prosenttia.

Irakin armeija, erikoisjoukot ja liittovaltion poliisijoukot aloittivat Mosulin operaation toisen vaiheen juuri ennen uuttavuotta. Eteneminen kohti Mosulin keskustaa oli hetken aikaa pysähdyksissä joulukuussa huoltotoimien ja uudelleenryhmittymisen aikana.

Analyytikoiden mukaan Mosulin valtaaminen takaisin Isisiltä saattaa kestää vuoden 2017 kesään asti. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Irakilaisjoukkojen kerrotaan vallanneen Mosulista noin neljäsosan. Operaatio Mosulin takaisinvaltaamiseksi Isisiltä aloitettiin 17. lokakuuta.

Eteneminen on hidasta, koska irakilaisjoukot pyrkivät välttämään siviiliuhreja. Mosulissa on edelleen paljon siviilejä. Irakin hallitus kehotti siviilejä pysymään kodeissaan välttyäkseen humanitaariselta kriisiltä.

Irakin hallituksen joukot johtavat Mosulin operaatiota, johon osallistuu myös hallituksen eliittisotilaita, kurdien Peshmerga-joukkoja ja shiiataistelijoita. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio tukee hyökkäysjoukkoa ilmaiskuin.

Isis valtasi Mosulin kesällä 2014. Mosul on viimeinen merkittävä kaupunki Irakissa, jota Isis pitää hallinnassaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt