Iranilaissotilaat marssivat paraatissa. Hosein Velayati/Wikimedia Commons

Näin Iran aikoo korvata internetin

Internet-yhteyksien katkaisemisen pelätään merkitsevän mittavampaa valtion sensuuria lähitulevaisuudessa.

Iran haluaa korvata internetin luomalla valtiojohtoisen intranetin, kertoo uutissivusto cnet.com viitaten radio Fardaan.

Iranin presidentti Hassan Rouhanin mukaan maan intranettia (National Information Network NIN) laajennetaan, jotta ihmiset eivät tarvitsisi ulkomaisia verkkoja eri tarpeisiin.

Presidentti Rouhani puhui Iranin parlamentille sunnuntaina. Iranin ylin johtaja Ali Khamenei on aikaisemmin tehnyt päätöksen intranetin laajentamisesta.

Levottomuudet ja mielenosoitukset alkoivat Iranissa marraskuun puolivälissä, kun viranomaiset ilmoittivat korottavansa bensiinin hintaa. Viranomaiset katkaisivat internet-yhteydet kymmenen päivän ajaksi. Yhteydet on palautettu hiljalleen.

Myös turvallisuusjoukot lähetettiin tukahduttamaan levottomuuksia. Turvallisuusjoukot ovat turvautuneet muun muassa ampuma-aseisiin. Epävirallisten tietojen mukaan 180-450 ihmistä on kuollut. Hallinto kiistää tiedot, mutta ei ole vahvistanut tarkkaa uhrimäärää.

Cnetin mukaan presidentti Rouhanin lausuntojen perusteella internet-yhteyksien katkaiseminen voi toimia ennusmerkkinä mittavammasta valtion sensuurista lähitulevaisuudessa.

Vahvemman intranet-lähiverkon kehittäminen antaisi Iranin hallitukselle mahdollisuuden estää pääsy internetiin ja eristää Iran muusta maailmasta ilman Internetin sulkemisesta aiheutuvia taloudellisia haittoja.

Intranetin avulla Iranin hallitus voisi valita, mihin sivustoihin ja sisältöihin kansalaisilla on pääsy.

Uutissivusto magiran.com kertoo, että internetin sulkeminen mielenosoitusten yhteydessä aiheutti Iranin kansantaloudelle tappioita. Pk-yritykset kärsivät tappioita, kun verkkokaupat eivät olleet toiminnassa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt