Verkkouutiset

Näin he sanoivat 2015 – nyt nämä vihreät äänestivät vahvoja oluita vastaan

Touko Aalto vastusti eduskunnan äänestyksessä 5,5-prosenttisen alkoholin vähittäiskauppamyyntiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntavaalien 2015 alla Ylen vaalikoneessa kansanedustajaehdokkaat saivat ottaa kantaa lauseeseen ”mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan”.

Nykyisestä vihreiden eduskuntaryhmästä kahdeksan kansanedustajaa otti vaalikonevastauksessaan kantaa asian puolesta. Kuusi oli vastaan. Yksi eli Ville Niinistö liputti tyhjää.

Vahvojen oluiden myynnin eli vapaamman alkoholipolitiikan puolesta ottivat vaalikoneessa kantaa Touko Aalto, Outi Alanko-Kahiluoto, Johanna Karimäki, Emma Kari, Antero Vartia, Ozan Yanar, Olli-Poika Parviainen ja Krista Mikkonen.

Eduskunta päätti asiasta alkoholilain uudistuksessa perjantaina. Kahdeksasta vapaamman alkoholipolitiikan puolesta aiemmin liputtaneesta vihreästä korkeampaa alkoholiprosenttia vastaan, eli toisin kuin he vaalikoneessa olivat todenneet, äänestivät Touko Aalto, Outi Alanko-Kahiluoto, Johanna Karimäki, Emma Kari, Ozan Yanar ja Krista Mikkonen.

Vaalikoneessa ilmoittamansa kannan mukaisesti äänestivät Antero Vartia ja Olli-Poika Parviainen.

Näin vahvoja oluita vastaan nyt äänestäneet sanoivat Ylen 2015 vaalikoneessa perusteluissaan:

Touko Aalto:
”Sallisin oluiden ja viinien ulosmyynnin ravintoloista sekä sen, että pienpanimoiden olisi mahdollista myydä tuotteitaan tuotantotilojen yhteydessä olevasta myymälästä. Tämän lisäksi olen valmis viinien ja vahvojen oluiden myynnin sallimiseen ruokakaupoissa.”

Outi Alanko-Kahiluoto:
”Olisi hienoa, jos kotimaiset tilaviinit pääsisivät kauppojen hyllyille – Alkoa ei ole joka kylässä eikä paikkakunnalla. Vahvat oluet ovat myös kalliimpia ja maukkaampia, joten erikoisolut voisivat muuttaa juomakulttuuria maun suuntaan.”

Johanna Karimäki:
(ei perustelua, linkistä pääsee vaalikonevastauksiin)

Emma Kari:
(ei perustelua, linkistä pääsee vaalikonevastauksiin)

Ozan Yanar:
”Harkitsisin alkoholipolitiikan vapauttamista esimerkiksi sallimalla vahvojen oluiden ja viinien myyntiä ruokakaupassa. Alkoholipolitiikassa on keskityttävä alkoholin ongelmakäytön ehkäiseviin ja sen haittoja vähentäviin toimiin. On myös panostettava toimiviin tukipalveluihin sekä asialliseen valistukseen. Alkoholimainonnan rajoittaminen on toinen keino ennaltaehkäistä mahdollisia päihdeongelmia.”

Krista Mikkonen:
”Kannatan erityisesti vahvojen oluiden myyntiä ruokakaupoissa, sillä monet pienpanimoiden erikoisoluet ovat vahvempia 4,7%, joka on nykyinen ruokakaupoissa myytävän alkoholin pitoisuusraja.”

Vihreiden Jyrki Kasvi ilmoitti vaalikoneessa olevansa vahvojen oluiden ruokakauppamyyntiä vastaan. Eduskunnassa hän kuitenkin äänesti niiden puolesta. Kasvi siis muutti kantansa toiseen suuntaan kuin muut.

Vihreiden Ville Niinistö merkitsi vaalikoneessa kannakseen ”tyhjää” ja hänen perusteluissaan oli argumentteja vapaamman alkoholipolitiikan puolesta:

”Kannatan ennen kaikkea ravintoloissa nautitun alkoholin verotuksen alentamista suhteessa kaupasta ostettuun. On parempi, että ihmiset saavat nauttia alkoholia valvoituissa ja sosiaalisissa tiloissa kuin vain kotonaan. Se myös työllistää ihmisiä ravintolapalvelujen kautta. Yökerhokulttuuri tuo myös paljon tuloja ja elämää kaupunkeihin. Alkoholin käytön ongelmiin voidaan puuttua muilla tavoin. Pienpanimoiden pitäisi myös voida myydä tuotteitaan suoraan kuuttajille yrittäjyyden ja vastuullisen olutkulttuurin edistämiseksi.” Nyt eduskunnassa Ville Niinistö äänesti vahvempien oluiden kauppaan tuomisen puolesta.

Vihreiden Pekka Haavisto äänesti eduskunnassa vahvojen oluiden kauppaan tuomista vastaan. Hän ilmoitti tästä kannastaan jo vaalikoneessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)