Liuskeöljyn käsittelyä Siperian taigalla Njagan kaupungin liepeillä Venäjällä syyskuussa 2013. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Näin Venäjän turvallisuuspalvelu varastaa öljyä

Massiivinen öljyn varastaminen turmelee suomensukuisten historiallista elinympäristöä.

Radio Svoboda on tutkinut satojen miljoonien dollarien arvoista öljyn varastamista länsisiperialaisessa Hanti-Mansiassa, joka alkuperäisasukkaita ovat suomalais-ugrilaiset hantit ja mansit.Hanti-Mansiassa tuotetaan 40 prosenttia Venäjän öljystä, ja laittomat öljyputket aiheuttavat alueella 60 prosenttia öljytuotteiden aiheuttamista ympäristötuhoista.

Rikollisjoukkiot eli bandiitit varastavat raakaöljyä suoraan Hanti-Mansian autonomisen piirikunnan läpi menevistä öljyputkista paikallispoliisin, liikennepoliisin ja turvallisuuspalvelu FSB:n suojeluksessa ja avustamana. Erityisesti poliisiviranomaiset ja FSB varmistavat, että logistiikka sujuu.

Viimeisen kolmen vuoden aikana maan valtiollinen öljyputkiyhtiö Transneft on löytänyt 566 laitonta öljyputkea, joista öljy ohjataan rikollisten säiliörekkoihin ja -aluksiin, mutta kyseessä on todennäköisesti vain jäävuoren huippu.

Varastettu öljy ja laittomissa jalostamoissa eli ”samovaareissa” tuotetut öljytuotteet voidaan myydä öljy-yhtiöille, kuten Transneftille, joilta raaka-aine on alun perin varastettukin.

Öljyä varastetaan sen tuotannon joka vaiheessa ja lahjonnan kautta kaikki saavat osansa. Tuomioita ei tule tai niitä lykätään, koska niin liittovaltion rikostutkinnasta vastaava Venäjän federaation tutkintakomitea, muut viranomaiset ja tuomarit ovat lahjottavissa varastamisesta saatavilla rahoilla.

FSB:n rooli varastamisessa

Venäjän energiasektorin analyytikoiden tutkimuksen mukaan “merkittävillä rikollisjärjestöillä on läheiset siteet sisäministeriöön, syyttäjiin ja tuomioistuimiin liittyen öljyn varastamiseen”.

Öljyn varastaminen voimistui tämän vuosituhannen alussa ja kytkeytyy presidentti Vladimir Putinin, FSB:n entisen johtajan, luomaan järjestelmään, jossa turvallisuusviranomaisten ja järjestäytyneen rikollisuuden välit ovat läheiset. Samalla varastaminen toimii turvallisuusviranomaisten rikastuttamiskeinona.

Esimerkkinä tällaisesta kytköksestä Radio Svoboda mainitsee Hanti-Mansian kattavan Tjumenin alueen FSB-päällikön Vadim Pjatiletovin, jonka aikana 20112017 öljyn varastaminen oli huipussaan. Kun Pjatiletov toimi Volgalla sijaitsevan Samaran alueen FSB:n apulaispäällikkönä, myös kyseinen alue toimi öljyn varastamisen keskuksena.

Vuonna 2017 Pjatiletov joutui jättämään paikkansa Tjumenin FSB:n johdossa, kun FSB-upseerien syytettiin tilanneen alueella palkkamurhia. Erottamisensa jälkeen hän siirtyi öljy-yhtiö Lukoilin tytäryhtiön öljytuotteiden turvallisuusjohtajaksi.

Pjatiletovia ei ole syytetty mistään. Sen sijaan hantimansialaisen Nizhnevartovskin kaupungin FSB-upseeri Vladimir Tšernakov sai kuuden vuoden tuomion virka-aseman väärinkäytöstä ja öljynvarastamisesta. Tšernakov varmisti, ettei rikollisjärjestöjen toimintaan puututtu. Häntä ei kuitenkaan tuomittu tekonsa takia, vaan lähteiden mukaan siksi, että hän ei maksanut osuuttaan laittomasta öljybisneksestä Tjumenin alueen FSB-johdolle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt