Pariisilaiset vilvoittelevat suihkulähteessä tiistaina. LEHTIKUVA / AFP Philippe Lopez

Näin Eurooppa on nyt hälytystilassa helleaallon vuoksi

Ennätyksellisen kuumuuden ennustetaan jatkuvan loppuviikolla.

BBC:n mukaan Lounais-Ranskassa sijaitsevassa Bordeaux’ssa mitattiin tiistaina mittaushistorian korkein lukema, 41,2 lämpöastetta. Aiempi 40,7 asteen ennätys oli vuodelta 2003.

Äärimmäisen kuumat lämpötilat ulottuvat Ranskan lisäksi ainakin Espanjaan, Belgiaan, Alankomaihin ja Saksan läntisiin osiin. Myös Britanniaan ennustetaan yli 35 asteen helteitä ja mahdollisia uusia lämpöennätyksiä.

Ranskan ilmatieteen laitos Meteo-France varoittaa äärimmäisestä kuumuudesta Pariisissa, jossa vuodelta 1947 peräisin oleva 40,4 asteen ennätys voi rikkoutua torstain aikana.

Useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet poikkeustoimista tilanteen vuoksi. Ranskassa on muistutettu vuoden 2003 helleaallosta, jonka arvioidaan johtaneen noin 15 000 kuolemantapaukseen.

Belgia on julistanut ensimmäistä kertaa koko maahan säätilasta johtuvan hätätilan. Espanja on varoittanut hätätilanteesta Zaragozan alueella, joka kärsi jo kesäkuussa valtavista metsäpaloista. Tulipalovaara on edelleen korkea koko Espanjassa ja Portugalissa.

Ranskan valtiollinen EDF-energiayhtiö kertoo lisäksi sulkevansa tilapäisesti kaksi ydinreaktoria Tarn-et-Garonnen alueella korkeiden lämpötilojen vuoksi. Maan hallitus on myös kieltänyt kaikki päiväsaikaan tehtävät eläinkuljetukset hellealueilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt