Neuvottelut uudesta kauppa- ja yhteistyösopimuksesta saatiin päätökseen 24. joulukuuta. LEHTIKUVA / AFP Oli Scarff

Näin eduskunta käsitteli Brexit-sovun

Hallituksen mukaan sopimukset ovat EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia.

Suuri valiokunta keskusteli maanantaina etäkokouksessa EU:n ja Britannian uutta suhdetta koskevien sopimusten allekirjoittamista ja väliaikaista soveltamista.

Valiokunta kävi läpi sopimusten vaikutuksia tavarakauppaan, finanssipalveluihin ja verotukseen, henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen tulevia rajoituksia sekä Suomen neuvottelutavoitteiden toteutumista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus katsoo, että EU:n neuvoston tulee tehdä asioiden suhteen päätös, jotta sopimukseton tila vältetään EU:n ja Britannian välillä erosopimuksen siirtymäkauden päättyessä 31. joulukuuta. EU:n neuvoston on määrä päättää sopimusten allekirjoittamisesta ja niiden väliaikaisesta soveltamisesta kirjallisessa menettelyssä, joka päättyy tiistaina 29. joulukuuta.

Valtioneuvoston kannan esitelleen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan sopimukset ovat kokonaisuutena arvioiden EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia, minkä vuoksi Suomi kannattaa niiden nopeaa hyväksymistä.

Sopimukset voidaan poikkeuksellisessa tilanteessa allekirjoittaa ja tehdä vain unionin puolesta ilman kansallisia ratifiointeja. Niiden väliaikainen soveltaminen jatkuisi enintään 28. helmikuuta 2021 saakka.

Tarkoituksena on, että ajankohtaan mennessä Euroopan parlamentti ehtii antaa sopimuksille hyväksyntänsä, minkä jälkeen EU:n neuvosto tekee vielä erilliset päätökset sopimusten tekemisestä. Sopimukset astuisivat lopullisesti voimaan vasta tämän jälkeen.

Suuri valiokunta päättää eduskunnan kannan ennen EU:n neuvoston päätöstä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt