Näin Donald Trump kohtelee naisia – ”pakkomielle kommentoida ulkonäköä”

Donald Trumpin käytöksen sanotaan usein koetelleen hyvän maun rajoja, vaikka hän on samanaikaisesti rohkaissut naisia eteenpäin urillaan.

The New York Times on tarttunut sunnuntainumerossaan Yhdysvalloissa puhutelleeseen aiheeseen. Lehti kertoo tehneensä yli 50 haastattelua, jotka koskevat republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää liikemies Donald Trumpia ja naisia.

Trumpia on kampanjansa aikana arvosteltu siitä, että hän kohtelee huonosti naisia. The New York Times haastatteli artikkelissaan naisia, jotka ovat työskennelleet Trumpille, seurustelleet hänen kanssaan tai jotka ovat olleet hänen kanssaan tiiviisti tekemisissä Trumpin nuoruusvuosina.

Jutussa kerrotaan kootusti erinäisistä tapahtumista edellisen neljän vuosikymmenen ajalta. Tarinoista ilmenee, että osa naisista pitää Trumpia rohkaisevana ja suopeana. Hän on antanut useille haastatelluista suuria ylennyksiä yhtiöissään, mitä pidettiin aikanaan kiinteistöalalla uhkarohkeana. Muun muassa Trumpin oman isän kerrotaan suhtautuneen kielteisesti siihen, että Trump ylensi yhtiöidensä johtoon naisia.

Jutusta ilmenee, että Trump on samanaikaisesti edistänyt naisten uria ja pilkannut heidän ulkomuotoaan. Hän voi käyttäytyä ensin julkeasti, mutta olla sen jälkeen todellinen herrasmies.

Trumpin organisaation sisältä kerrotaan, ettei tämä ollut ainoastaan ”pakkomielteinen naisten ulkonäön suhteen”, vaan hän halusi myös jatkuvasti puhua asiasta. Trumpin kerrotaan useasti keskeyttäneen rutiininomaiset työkeskustelut kommentoidakseen naisten ulkomuotoa. 1980-luvulla toimitusjohtajana Trumpille työskennelleelle Barbara Resille Trump totesi tämän selvästi ”pitävän karkeista.” Resin mukaan se oli Trumpin tapa muistuttaa naista siitä, että tämä oli ylipainoinen.

Samankaltaisia kommentteja kertoo saaneensa myös Resin kollega Louise Sunshine, joka ei kuitenkaan pitänyt Trumpin kommentteja loukkaavina.

– Hänen mukaansa näytin paremmalta ollessani hoikempi. Hän halusi muistuttaa minua siitä, kuinka kaunis olin ollut, Sunshine muistelee.

Barbara Res kertoo, kuinka Trump halusi firmoissaan vierailevien ihmisten näkevän vain kaikkein viehättävimpiä työntekijöitä.

– Kerran hänellä oli iso kokous. Olin ottamassa mukaani erästä toimistomme naisista ottamaan lounastilauksia, kun Donald totesi ”Ei häntä.” Hän ei näyttänyt hyvältä. Donald otti erään toisen naisen. Kyse oli puhtaasti ulkonäöstä. Hän halusi huoneessa olevien ajattelevan, että kaikki hänelle työskentelevät naiset olisivat kauniita, Res kertoo.

Trumpin kerrotaan myös kutsuneen korkeissa asemissa olevia työntekijöitään sopimattomilla lempinimillä.

– Hän kutsui minua aina ”kullaksi”. Hän käytti lempinimiä, joita ei sanoisi miehelle. Tarkoitus oli saada nainen vaikuttamaan pieneltä. Hän teki niin jatkuvasti, kertoo eräs haastatelluista.

Trump itse kertoo haastattelussa olevansa ylpeä siitä, että on palkannut naisia yhtiöihinsä töihin. Hän kertoo niin ikään olevansa ällistynyt heidän työmoraalistaan, joka on usein ”parempi kuin miehillä.” Monien naisten esittämiin syytöksiin hän vastaa puolestaan, että monia asioita on vuosien saatossa myös puhtaasti keksitty.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt