SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin Antti Rinne aikoo kasata hallituksen

SDP:n puheenjohtajan tavoitteena on saada hallitusohjelma valmiiksi toukokuun loppupuolella.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nimitettäneen suurimman puolueen puheenjohtajana hallitustunnustelijaksi viikon kuluttua perjantaina.

Eduskuntaryhmät kokoontuvat nimittämään hallitustunnustelijan perjantaina 26. huhtikuuta kello 10. Rinne kertoi tänään kiirastorstaina toimittajille, että hän on suunnitellut antavansa eduskuntaryhmille hallitustunnustelijan kysymykset samassa yhteydessä.

Rinteen alustavan suunnitelman mukaan eduskuntaryhmät palauttaisivat vastauksensa hallitustunnustelijalle vapunaattoon 30. huhtikuuta mennessä. Hallitustunnustelija analysoisi vastaukset vapun aikaan ja kävisi tarkentavat keskustelut puolueiden kanssa heti sen jälkeen.

Hallituspohja olisi selvillä perjantaina 3. toukokuuta ja varsinaiset hallitusneuvottelut voitaisiin aloittaa maanantaina 6. toukokuuta.

Rinteen tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi kasassa toukokuun loppupuolella.

– Tiedän, että aikataulu on hyvin tiukka eikä kestä paljon epäonnistumisia, mutta 27. toukokuuta mennessä voisi olla hyvä saada ratkaisuja aikaiseksi, mutta tämä ei ole kiveen hakattu päivämäärä, vaan siinä on pelivaraa, Rinne sanoi.

Rinteen ajatuksena on saada hallitus kasaan touko-kesäkuun vaihteeseen mennessä, jotta uusilla ministereillä olisi kuukausi aikaa valmistautua Suomen EU-puheenjohtajakauteen, joka alkaa heinäkuun alussa. Ministereiden tehtävänä on johtaa EU:n neuvostoja.

Rinteen mukaan keskusta on valmis hallitukseen

Rinteen mukaan kaikki puolueet ovat samalla viivalla, kun hän arvioi eduskuntaryhmien hallitustunnustelijalle jättämiä vastauksia.

– Ei ole olemassa etukäteen huonoja tai hyviä kumppaneita, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin SDP:n ja kokoomuksen hallitusyhteistyömahdollisuuksista, koska puolueet ottivat voimakkaasti yhteen talouspolitiikasta ennen vaaleja.

– Arvioni on se, että SDP ja kokoomus ovat aina ottaneet yhteen talouspolitiikasta. Aina silloin tällöin on löytynyt yhteinen näkemys, miten viedään asioita eteenpäin, Rinne sanoi.

Rinteen käsityksen mukaan myös keskusta on valmis hallitukseen, vaikka puolue tiedotti alkuviikosta, että keskustan suuntana on oppositio vaalitappion jälkeen.

– (Tiedotteen) otsikossa sanottiin, että ollaan matkalla oppositioon, mutta lopussa todettiin, että ovat valmiita hallitukseen tietyillä edellytyksillä. Minusta päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi siitä, että tietyillä edellytyksillä ovat valmiita hallitukseen, Rinne sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt