Näin Anis Amri liikkui Euroopassa ja vältti karkotukset

Berliinin joulumarkkinaiskusta epäiltyä Anis Amria ei saatu karkotettua useista yrityksistä huolimatta.

Breitscheidplatzin joulumarkkinoille Berliinissä maanantaina tehdystä kuorma-autoiskusta etsitty 24-vuotias tunisialainen Anis Amri oli viranomaisten haavissa useita kertoja erilaisista rikoksista ennen mahdollista syyllistymistään Berliinin iskuun. Miehen karkotukseen vaadittavat henkilöpaperit saatiin Saksaan vasta samoihin aikoihin, kun isku tapahtui.

The Telegraph on listannut miehen vaiheita tästä löytyvässä jutussaan. Verkkouutiset keräsi alle Amrin liikkeet Euroopassa.

Helmikuu 2011

Anis Amri pakenee Italiaan saatuaan syyteen aseellisesta ryöstöstä kotimaassaan Tunisiassa. Hakee turvapaikkaa alaikäisenä. Amri saa neljän vuoden vankeustuomion useista rikoksista. Niiden joukossa on mediatietojen mukaan koulun tuhopoltto.

Kevät 2015

Vapautuu vankilasta Italian Palermosta ja saa käännytyspäätöksen. Amri viedään siirtolaiskeskukseen Caltanisettaan. Käännytys vaatii Tunisian viranomaisten vahvistuksen.

Heinäkuu 2015

Käännytys Tunisiaan vanhentuu, koska Tunisia ei tunnusta Amria. Hänet määrätään poistumaan Italiasta ja hän matkustaa Saksan Freiburgiin. Amri asuu hetken Baden-Württembergin alueella ja muuttaa sitten pohjoiseen Nordrhein-Westfaleniin. Hän hakee taas turvapaikkaa.

Helmikuu 2016

Amri muuttaa asumaan Berliiniin.

Maaliskuun 14. päivä 2016

Saksan viranomaiset saavat vihjeen ja alkavat tutkia Anis Amria. Häntä epäillään ryöstön suunnittelusta. Saaliilla olisi väitetysti tarkoitus rahoittaa terrori-iskussa käytettävien automaattiaseiden hankinta.

Kesäkuu 2016

Saksa hylkää Amrin turvapaikkahakemuksen. Viranomaiset valmistautuvat karkottamaan hänet. Amrilla ei ole kuitenkaan karkotuksen vaatimia henkilöpapereita.

Elokuu 2016

Anis Amri pidätetään Saksassa. Mediatietojen mukaan kyse oli joko tappelusta tai väärennettyjen henkilöpapereiden hallussapidosta. Amrin on kerrottu liikkuneen useilla nimillä ja käyttäneen useita eri henkilöpapereita. Saksan viranomaiset pyytävät Tunisiasta henkilöpapereita, jotta voisivat karkottaa Amrin.

Syyskuu 2016

Saksan viranomaiset lopettavat Anis Amrin valvonnan, koska todisteita siitä, että hän suunnittelisi aseen hankintaa, ei ole. Tällä perusteella valvontaa ehdittiin suorittaa maaliskuusta syyskuuhun asti. Valvontamateriaalissa näkyy muun muassa, että Amri myy huumeita ja että hän osallistuu tappeluun baarissa. Amri katoaa eikä häntä enää näy kantapaikoillaan Berliinissä.

Marraskuu 2016

Saksan poliisi pidättää ääri-islamistit Abu Walaan, Hassan C:n ja Boban S:n. Heillä kaikilla on yhteyksiä Anis Amriin. Turvallisuuspalvelut vaihtavat tietoja Amrista. Saksan liittovaltion poliisi antaa varoituksen, jossa Amria kuvataan vaaralliseksi.

Joulukuun 21. päivä 2016

Anis Amri nimetään epäillyksi Berliinin Breitscheidplatzin kuorma-autoiskussa. Hänen henkilöpaperinsa löytyvät ajoneuvosta. Iskussa menehtyy 12 ihmistä ja loukkaantuu kymmeniä. Amri on vapaalla jalalla.

Samaan aikaan Tunisia toimittaa vihdoin asianmukaiset henkilöpaperit, joiden avulla Amri voidaan karkottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt