Timantit muodostuvat hiilestä. ()

Näillä lähiplaneetoilla voi sataa puhtaita timantteja

Äärimmäisen paineen seuraukset mietityttivät timanttisadetta jäljitelleitä tutkijoita.

Tutkijat ovat saaneet selville, että Uranuksessa ja Neptunuksessa voi myrskytä ja sataa puhtaita timantteja. Jalokivet muodostuvat hiilivetyrikkaissa, sohjoisissa valtamerissä, jotka sitovat kaasua tiiviiksi ytimiksi.

Tutkijat ovat spekuloineet jo pitkään, että äärimmäinen paine näillä alueilla voi jakaa molekyylejä vety- ja hiiliatomeiksi. Hiiliatomit kristallisoituvat ja muodostavat timantteja. Timanttien oletetaan putoavan sateen lailla valtameren läpi.

Teoriaa ei ole pystytty aiemmin todistamaan. Tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan väitettyä timanttisadetta käyttämällä muovia ja korkeatehoisia lasereita.

Timanttisadetta on yritetty aiemminkin jäljitellä. Suurin este on ollut vaadittu äärimmäinen paine kaasuplaneettojen ydinten ympärillä. Onnistuneessa kokeessa lasereilla aiheutettiin shokkiaaltoja, jotka ajettiin polystyreenikuution läpi. Koe kesti alle sekunnin ja muodostuneet timantit olivat alle nanometrin kokoisia.

Neptunus ja Uranus ovat massoiltaan 17- ja 15-kertaiset maapalloon verrattuna. Niiden valtameriä pitää kasassa paine, joka on miljoonia kertoja voimakkaampi kuin ilmanpaine maassa meren pinnalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt