Loma-aika innostaa hakkereita murtamaan salasanoja. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näillä kolmella keinolla parannat merkittävästi tietoturvaasi

Lomakaudet houkuttelevat myös verkkorikollisia kalastelemaan, muistuttaa Viestintävirasto.

Salasanoihin kannattaa Viestintäviraston mukaan kiinnittää huomiota, jotta palveluiden käyttäminen olisi turvallista. Tietomurtojen todennäköisyys kasvaa, jos salasana-asiat eivät ole kunnossa. Varsinkin kesällä sähköisiä palveluja kuten sosiaalista mediaa ja matkavarausjärjestelmiä käytetään tavallista enemmän, mikä lisää turvallisuusriskejä.

Virasto muistuttaa lisäksi, että lomakaudet houkuttelevat myös verkkorikollisia kalastelemaan ja murtamaan muun muassa salasanoja. Omaa tietoturvaa voi kuitenkin parantaa merkittävästi käyttämällä pidempiä salasanoja. Hakkeri voi murtaa lyhyen ja helpon salasanan jopa sekunneissa, mutta jokainen lisämerkki kasvattaa salasanan turvallisuutta.

– Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.

Kolme yksinkertaista keinoa

Voit parantaa Viestintäviraston mukaan salasanojesi turvallisuutta ja käyttämiesi palveluiden tietoturvaa merkittävästi kolmella helpolla keinolla:

  • Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.
  • Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.
  • Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma. Näin muistat salasanasi vielä lomienkin jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt