Palomiehiä Helsingin päärautatieaseman ulkopuolella. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Näiden ammattien edustajiin luotetaan eniten

Viiden kärjessä ovat palomiehet, apteekin henkilöstö, käsityöläiset, lentäjät ja sairaanhoitajat.

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekin työntekijään, vähiten puhelinmyyjään ja poliitikkoon.

Asia käy ilmi Valittujen Palojen brittiläisellä Wyman Dillon -tutkimuslaitoksella teettämästä laajasta vuosittaisesta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, apteekin henkilöstö, käsityöläiset, lentäjät, sairaanhoitajat, lääkärit ja poliisit.

Palomieheen luottaa suuressa määrin tai melko paljon 97 prosenttia vastaajista, kun apteekin henkilöstöllä vastaava luku on 95 prosenttia. Käsityöläiseen ja lentäjään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 93 prosenttia, sairaanhoitajaan 92 prosenttia ja lääkäriin 89 prosenttia suomalaisista.

Myös poliisi ja opettaja nauttivat Suomessa laajaa luottamusta. Poliisin luottamusluku on 88 prosenttia ja opettajan 87 prosenttia.

Vähiten yleisö luottaa puhelinmyyjään, johon sanoi luottavansa 9 prosenttia vastaajista. Poliitikkoihin luottaa 10 prosenttia vastaajista eli luottamus on samaa tasoa kuin vuotta aiemmin tehdyssä tutkimuksessa. Vuonna 2002 poliitikkoihin luotti vielä 13 prosenttia vastaajista.

Automyyjää ja sijoitusneuvojaa pidetään paljon luotettavampana kuin poliitikkoa. Automyyjään sanoo luottavansa 28 prosenttia vastaajista ja sijoitusneuvojaan 30 prosenttia vastaajista.

Ammattiyhdistysjohtajaan luottaa 32 prosenttia vastaajista, kun vuosi sitten luku oli 36 prosenttia. Asuntovälittäjään luottaa 38 prosenttia vastaajista. Toimittajaan luottaa 39 prosenttia vastaajista, kun luku vuosi sitten oli 43 prosenttia.

Eniten sijoitustaan luottamuskyselyssä paransivat vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna asunnonvälittäjä (kaksi prosenttiyksikköä) ja puhelinmyyjä (kaksi prosenttiyksikköä).

Suurin heikennys luottamuskyselyssä kirjattiin rakennustyömiehelle, jonka luottamusluku putosi vuodessa kahdeksan prosenttiyksikköä 59 prosenttiin. Seuraavaksi eniten luottamustaan menetti taksinkuljettaja (seitsemän prosenttiyksikköä).

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa. Siihen vastasi 2124 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 3,1 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt