Junaraide toi tapettavia teollisessa tahdissa Auschwitz-Birkenaun leirille. Wikimedia Commons Domini93

Auschwitzissa ollut sanoo Pohjois-Korean leirien olevan vielä pahempia

Raportin mukaan Kim Jong-unia pitäisi syyttää rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Pohjois-Korean vankileireistä on julkaistu uusi järkyttävä raportti. Tässä jutussa on sen kertomista väitetyistä rikoksista kuvauksia, jotka voivat olla häiritseviä herkemmille lukijoille.

Asianajajien kansainvälisen liiton IBA:n kolmen tuomarin tekemässä raportissa kehotetaan kansainvälistä yhteisöä viemään Pohjois-Korean ihmisoikeusrikokset rikostuomioistuimeen Haagiin tai erityisesti perustettavaan oikeuteen. Raportissa käydään läpi hirvittäviä rikoksia Pohjois-Korean poliittisten vankien leireillä.

Raportin mukaan syytteeseen pitäisi asettaa diktaattori Kim Jong-un, Pohjois-Korean johtavan puolueen jäseniä ja politbyroo, turvallisuusviranomaisia ja vankiloiden vartijoita.

Raportin mukaan tuomareilla on todisteet kymmenestä Rooman sopimuksessa määritellyssä 11:sta rikoksesta. Ne ovat murha, tuhoaminen, orjuutus, siirrot väkivalloin, vangitseminen kidutus, seksuaalinen väkivalta, vaino, järjestetyt katoamiset ja muut epäinhimilliset teot.

Inquiry on Crimes Against Humanity in North Korean Political Prisons -raportissa kerrotaan järjestelmällisistä murhista – myös pienten lasten murhista, kidutuksista, kristittyjen vainosta, raiskauksista, pakkoaborteista, nälkiinnyttämisestä ja lukemattomiin kuolemiin johtavista ylitöiden teettämisestä.

Raportin yhteydessä on julkaistu yksityiskohtaisia satelliittikuvauksia leireistä ja loikkareiden todistuksia. Pohjois-Korea kiistää leirien olemassaolot.

Washington D.C.:ssa asiasta pidetyssä kuulemistilaisuudessa loikkarit, mukaan lukien vanginvartija ja leireiltä selvinneitä, todistivat hirmuteoista. Niihin kuuluivat:

* Vankien kidutus ja tappaminen heidän uskontonsa perusteella, virkailijoiden ohjeet ”lakaista pois kristityt vastavallankumoukselliset”.

* Tajuttomaksi hakatun naisvangin lapsen tappaminen.

* Virkailijan raiskaama vanki, jota kidutettiin puisella kepillä, kuoli viikon kuluttua.

* Tarkoituksellinen näännyttäminen, aliravitsemus ja pakkotyö 1500-2000 vangille, joista useimmat lapsia, joista useimpien uskotaan kuolleen vuosittain yhdelä ainoalla leirillä.

* Vankien hakkaaminen kuoliaaksi kiintiötavoitteiden saavuttamiseksi.

* Vanginvartijan tarkoituksellinen tukin vyöryttäminen alas jyrkällä vuorenrinteellä; tappoi kymmenen vankia.

* Rutiininomaiset julkiset vankien teloitukset lasten ja aikuisten edessä.

* Nälkää näkevien vankien, jotka löydettiin kaivamasta syötäviä kasveja, teloittaminen.

* Maissia suuhunsa piilottaneen vangin huoliaaksi hakkaaminen.

IBA:n tuomareista Thomas Buergenthal oli lapsena Saksassa Auschwitzin ja Sachsenhausenin keskitysleireillä ja Kielcen getossa. Hänen luonnehdintansa mukaan olosuhteet Pohjois-Korean keskitysleireillä ovat yhtä kaameita tai pahempia kuin ne, jotka hän itse lapsena koki.

LUE MYÖS:
Kidutusta, näännytystä, pakkoabortteja – pöyristyttävä raportti Pohjois-Koreasta

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt