NORAD:n Coloradon komentokeskus. USAF

Mysteerikonetta jahdattiin USA:n taivaalla: F-15-hävittäjät eivät tavoittaneet

Tunnistamaton valkoinen lentokone herätti hämmennystä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen taivaalla koettiin lokakuun lopulla kummia. Erikoisesta tapauksesta liikkuu runsaasti huhuja ja tarinoita. Varmaa on ainoastaan se, että tunnistamaton lentokone pyöri vilkkaasti liikennöidyssä ilmatilassa matkustajakoneiden keskellä ja että se onnistui katoamaan paikalta, vaikka sen perään pantiin hävittäjäkoneita. Selvää on myös, ettei kyse ollut tavallisesta tapauksesta, jossa ilman transponderia lentävä pienkone eksyy väärään paikkaan.

Tapauksen faktoja tässä kertaavan War Zonen mukaan tilanne alkoi paikallista aikaa puoli viideltä iltapäivällä. Pian useiden matkustajakoneiden lentäjät ilmoittivat kohteesta hieman yli 10 kilometrin lentokorkeudessa. Mysteerikone lensi ilman sen sijainnin siviili-ilmavalvonnalle ilmoittavaa transponderia eikä se vastannut radiokutsuihin. Muun muassa tämän linkin takaa löytyvät Seattlen lennonjohdon radionauhoitukset vahvistavat havainnot.

Lennonjohdon ja eri matkustajakoneiden miehistöjen keskustelujen perusteella havaittua konetta ei kyetty seuraamaan tutkassa. Se ei myöskään näkynyt siviilikoneiden törmäyksien ehkäisemiseen tarkoitetussa TCAS-järjestelmässä. Useiden eri lentoyhtiöiden pilottien ja ilmavalvonnan väliset keskustelut erikoisesta vierailijasta kestivät kaikkiaan puolisen tuntia.

Mysteerikone oli aina liian etäällä matkustajakoneista, jotta sen tyyppiä olisi voitu vahvistaa. On kuitenkin varsin epätodennäköistä, että kyseessä olisi jonkinlainen salainen amerikkalaiskone. Niitä testataan tavallisesti öisin ja ilmavoimien koelentoalueilla kaukana siviililiikenteestä.

142. lentueen F-15C nousee ilmaan Portlandista. USAF photo/Staff Sgt. John Hughel
Hävittäjät ilmaan

Yhdysvaltojen ilmapuolustuksesta vastaava NORAD vahvistaa War Zonelle, että Portlandin 142. hävittäjälentueen F-15C-hävittäjät hälytettiin ilmaan etsimään ”valkoista lentokonetta, 10-12 kilometrin lentokorkeudessa”. NORAD:n mukaan hävittäjät tulivat paikalle ja etsivät kohdetta. Sitä ei kuitenkaan tavoitettu.

Se, ettei konetta havaittu on jossain määrin erikoista. 142. lentueen F-15-koneet on varustettu maailman kenties tehokkaimmalla AN/APG-63V3-ilmasta ilmaan tutkajärjestelmällä ja huipputarkoilla Sniper-maalinosoituslaitteilla. On kuitenkin vaikea tietää, kertooko tämä mysteerikoneen nopeudesta ja muista ominaisuuksista vai yksinkertaisesti siitä, että hävittäjät tulivat paikalle liian myöhään. Niiden lähtöajasta ei ole tietoa.

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto FAA on ilmavalvontaa niukkasanaisempi. FAA vahvistaa tapahtuneen, mutta kieltäytyy kertomasta asiasta enempää. War Zone pitää varmana, että tapauksesta on käynnissä jonkinlainen tutkinta. Vähintään matkustajakoneiden vauhdilla samassa lentokorkeudessa lentävä tunnistamaton lentokone otetaan Yhdysvalloissa varmasti äärimmäisen vakavasti. Jutussa pidetään myös mahdollisena, etteivät Yhdysvaltojen viranomaiset paljasta tapauksesta kaikkea, mitä ne tietävät.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt