Pohjois-Korean lähetystörakennus Madridissa. Google Maps

Mysteeri syvenee: Pohjois-Korean lähetystöön iskettiin

Kymmenhenkisen ryhmän kerrotaan tunkeutuneen suurlähetystöön Espanjassa.

Espanjan viranomaiset ovat julkistaneet lisätietoja viime perjantaina tapahtuneesta ”asemiesten” tunkeutumisesta Pohjois-Korean suurlähetystöön Madridissa.

El Pais -lehden haastattelemien lähteiden mukaan murron toteutti ”simuloiduilla aseilla” varustautunut kymmenhenkinen ryhmä. Lähetystössä oli tuolloin kahdeksan henkilökunnan jäsentä ja vierasta.

– Uhrien päät peitettiin pusseilla ja heidät sidottiin. Hyökkääjät myös kuulustelivat ja pahoinpitelivät heitä, lähde kertoo.

Naispuolinen henkilö pääsi useita tunteja kestäneen murron aikana pakoon ja hälytti naapurit huudoillaan. Paikalle saapuneet poliisit eivät ymmärtäneet koreaa puhunutta henkilöä, vaan jatkoivat rakennuksen etuovelle.

Ilmeisesti eräs hyökkääjistä avasi oven ja vakuutti poliisit siitä, ettei mitään erikoista ollut tapahtunut. Hetken päästä kaksi varastettua diplomaattiautoa kaahasi pois alueelta mukanaan lähetystön tietokoneita ja asiakirjoja.

Poliisi löysi tyhjät ajoneuvot myöhemmin tapahtumapaikan läheltä. Ketään ei ole toistaiseksi pidätetty, mutta poliisi kertoo löytäneensä ainakin yhdeltä henkilöltä väärennetyt henkilöllisyyspaperit.

Poliittisen vakoilun mahdollisuutta ei ole suljettu pois viranomaistutkinnassa.

Tapauksen yhteydessä on spekuloitu murron yhteydestä diplomaatti Kim Hyok-choliin, joka toimi vuoteen 2017 asti Pohjois-Korean suurlähettiläänä Espanjassa. Hän palasi kotimaahansa ja sai tiettävästi ylennyksen Espanjan karkotettua useita pohjoiskorealaisia diplomaatteja Pohjois-Korean tekemien ydinasekokeiden seurauksena.

Kim Hyok-chol osallistui maan johtaja Kim Jong-unin delegaatioon tällä viikolla järjestetyssä huippukokouksessa Vietnamissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt