Aleksei Navalnyi tuotiin hoitoon Saksaan. LEHTIKUVA / AFP Odd Andersen

Myrkytyksiä tutkiva YK-järjestö joutui kyberiskujen kohteeksi

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on tutkinut epäiltyjä Venäjän myrkkyiskuja.

YK:n kanssa yhteistyössä toimiva kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on joutunut kiihtyvän tiedustelun ja kyberhyökkäysten kohteeksi.

OPCW:n pääsihteeri Fernando Arias totesi järjestön hallintoneuvoston eilen alkaneen kokouksen avauspuheessaan, että kyberturvallisuuden varmistaminen vaatisi strategista suunnittelua ja lisäpanostuksia.

– Järjestö on ollut edellisen kokouksen jälkeen yhä kohdennetumman ja hienostuneemman tiedustelun ja kyberiskujen kohteena, Arias sanoi.

Pääsihteerin mukaan OPCW tarvitsee nykyistä tehokkaampia työkaluja, henkilökuntaa ja rahoitusta, jotta sen tietojärjestelmiä kyetään puolustamaan.

Syyria, Salisbury, Navalnyi

Venäjän tiedustelu yritti vuonna 2018 tehdä tietomurron OPCW:n toimiston järjestelmiin Hollannin Haagissa. Neljän Venäjän sotilastiedustelu GRU:n virkailijan operaatio kuitenkin paljastettiin. Diplomaattipasseilla matkustaneet venäläiset otettiin kiinni ja karkotettiin maasta. OPCW:n lisäksi venäläiset olivat ottaneet kohteekseen myös Ukrainan lentoturman tutkinnan. Hollanti johtaa MH17-lennon alas ampumisen kansainvälistä rikostutkintaa.

OPCW on ollut viime vuosina julkisuudessa muun muassa kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa sekä Britannian Salisburyn myrkkyiskua koskeneiden tutkimusten vuoksi.

Entisen venäläisen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian murhayritys Salisburyssä vuonna 2018 paljastui nopeasti Venäjän GRU:n operaatioksi. Iskussa käytettiin Novitshok-perheeseen kuuluvaa venäläistä kemiallista asetta. Novitshok-ainetta käytettiin hiljattain myös venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytyksessä Siperiassa.

OPCW on vahvistanut tutkimuksissaan Novitshokin käytön molemmissa myrkytystapauksissa. Pääsihteeri Fernando Arias sivusi Navalnyin myrkytystä myös puheessaan.

– Lopuksi korostan vielä, että tällainen karmea tapaus herättää vakavaa huolta. Mitä tahansa myrkytystä hermomyrkyllä pidetään kemiallisten aseiden kieltosopimuksen nojalla kemiallisten aseiden käyttönä, Arias totesi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt