X
SULJE MAINOS
Sää on lähiaikoina viilenemässä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Myräkkä iskee Suomeen – luvassa pian jopa lunta

Öisin pikkupakkasta voi olla paikoin maan keskiosassa asti.

Sää viilenee tuntuvasti ensi viikolla, ilmenee sääpalvelu Forecan tuoreesta ennusteesta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan Suomen sää on maanantaina 13. syyskuuta alkavalla viikolla keskimäärin peräti kolme astetta kylmempi kuin tavanomaisesti.

– Viikko ei ole sään suhteen mitenkään tasainen. Viikko alkaa myräkällä, jonka jäljessä virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Se tarkoittaa, että Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä, Forecan meteorologi Anna Latvala toteaa sääpalvelun blogissa.

Myrskypuuskat ovat mahdollisia etenkin länsirannikolla ja suurten järvien alueella. Alkuviikosta osa sateista voi tulla lumena ja räntänä pohjoisessa. Lumisinta sade on Lapin luoteisosassa.

Vähitellen ensi viikon edetessä korkeapaine levittäytyy Suomeen. Samalla kylmä ilmamassa leviää yhä etelämmäs.

Lämpötilat ovat etelässä alkuviikosta noin 10-15 asteen tienoilla. Loppuviikosta elohopea nousee enää 10 asteen tienoille. Maan keskiosassa lämpötilat ovat enimmäkseen hieman alle 10 asteessa ja pohjoisessa pääasiassa 4–10 asteessa.

Öisin selkeillä alueilla pikkupakkasta voi olla paikoin maan keskiosassa asti.

– Kylmässä ja kuivassa ilmassa kuurot voivat tulla lumena, vaikka lämpötila olisi vähän plussan puolella. On siis mahdollista, että lumisateita saadaan myös paikallisesti maan keskiosassa asti, varsinkin jos sateita tulee yöaikaankin, Latvala sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt