Verkkouutiset

Muutos uudessa alkoholilaissa: Alkon monopoli voi mullistua

Valmistelussa oleva alkoholilaki poistaisi rajoituksia Alkon noutopisteverkon laajentamiselta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden alkoholilain luonnokseen ei sisälly Alkon tilauspalvelupisteisiin nykyisin sovellettavaa niin kutsuttua 20 kilometrin sääntöä.

Voimassa olevaan alkoholilakiin liittyvästä asetuksesta juontuva sääntö on merkinnyt sitä, ettei Alkon tuotteiden tilaus- ja noutopaikkoja ole voinut perustaa kuin vähintään 20 kilometrin päähän Alkon myymälästä tai toisesta tilauspalvelupisteestä. Käytännössä se on tehnyt noutopisteistä eräänlaisia Alkon korvikkeita syrjäseuduilla.

Uusi alkoholilaki vapauttaisi tilauspalvelupisteitä koskevaa sääntelyä merkittävästi. Lakiluonnoksessa todetaan, että tärkeimmät säännökset Alkon luovutuspisteen hyväksymisestä ja toiminnasta siirrettäisiin asetustasolta ehdotettuun lakiin. Esimerkiksi 20 kilometrin sääntöä tai monia muitakaan luovutuspaikkaa koskevia sääntöjä ei kuitenkaan löydy enää uudesta laista.

Luonnoksessa todetaan, että Alkosta ostettuja juomia saisi jatkossa luovuttaa ostajille ”avoimessa liikehuoneistossa, jonka toiminnanharjoittajan kanssa alkoholiyhtiö on tehnyt luovutuspaikkasopimuksen”. Lupaa luovutuspaikkaan hakisi Alko ja sen myöntäisi toimipaikan aluehallintovirasto.

Luvanhaltijan edellytysten osalta viitataan ainoastaan pykälään, jossa säädellään alkoholin valmistus-, maahantuonti-, käyttö-, tukkumyynti-, vähittäismyynti- tai anniskelulupaa hakevalle asetettuja yleisiä edellytyksiä.

Käytännössä sääntelyn purkaminen ja luovutuspaikalle asetettujen vaatimusten lieventäminen voisi yhdessä verkkokaupan kanssa avata ovet merkittävälle Alkon myyntikanavien laajentamiselle.

Monopoli laajenee

Alkoholilain uudistusta arvioineen Euroopan komission sisämarkkinoista vastaavan pääosaston tulkinnan mukaan Alkon luovutuspaikkoja käsittelevä pykälä laajentaisi Alkon toimintaa alueelle, joka ei enää kuuluisi yhtiön monopolioikeuksien piiriin.

Asia ilmenee pääosaston laista laatimasta mietintöluonnoksesta. Verkkouutiset kertoi siitä maanantaina tässä jutussa.

Asiakirjassa annetaan kylmää kyytiä lakiuudistukselle, joka yhtäältä kieltäisi alkoholin etämyynnin toisissa EU-maissa toimivista verkkokaupoista Suomeen, mutta samalla laajentaisi Alkon mahdollisuuksia harjoittaa verkkomyyntiä luovutuspaikkojensa kautta.

Mietintöluonnoksessa ehdotetaan, että alkoholin verkkomyynti toisista jäsenvaltioista olisi mahdollistettava esimerkiksi samalla tavalla kuin Alkon tuotteiden myynti sen liikepaikkojen ulkopuolisissa luovutuspaikoissa.

Mietinnössä katsotaan, että uuden alkoholilain etämyyntikielto yhdessä Alkon myyntikanavien laajentamisen kanssa syrjisi toisista jäsenvaltioista myytäviä alkoholijuomia ja että se loukkaisi EU:n perussopimuksen tavaran vapaata liikkuvuutta koskevaa sääntelyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)