X
SULJE MAINOS
Koronapotilas teho-osastolla. / LEHTIKUVA / AFP Ina Fassbender

Muutos potilaissa näyttää olevan totta: Yhä harvempi joutuu tehohoitoon

Osassa sairaaloista yli puolet koronapotilaista on ollut hoidossa muusta syystä.

Yhdysvalloissa tehdyt havainnot tukevat alustavia arvioita siitä, ettei koronaviruksen omikronmuunnos aiheuta yhtä usein vakavia tautitapauksia.

Maan epidemiapesäkkeiksi muodostuneissa New Yorkin, Texasin ja Floridan osavaltioissa yhä pienempi osa on joutunut tehohoitoon tai hengityskoneeseen.

New York Times -lehden mukaan sairaaloihin hakeutuneista jopa 50–65 prosenttia on saapunut paikalle jostain muusta syystä ennen koronainfektion toteamista rutiinitestillä.

NewYork-Presbyterian-sairaalan tehohoidon lääkäri Rahul Sharman mukaan nykyinen epidemia-aalto poikkeaa merkittävästi aiemmista. Potilasmäärät ovat olleet nousussa, mutta taudinkuva on ollut erilainen.

– Emme ole lähettäneet yhtä monia teho-osastolle emmekä joutuneet intuboimaan yhtä monia. Itse asiassa suurin osa päivystykseen saapuvista ja positiivisen testin saaneista kotiutetaan, Sharman sanoo.

Tutkijat ovat selittäneet muutosta sillä, ettei omikronmuunnos leviä yhtä tehokkaasti keuhkoissa. Ylähengitystieinfektiot jäävät usein lievemmiksi.

Suurimmalla osalla väestöstä on lisäksi ainakin jonkinasteista suojaa aiempien infektioiden ja rokotusten kautta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt