Verkkouutiset

Mustia pilviä kerääntyy työttömyyden ylle

Lomautukset ja pitkäaikaisen työttömyyden kasvu huolettavat pankkiekonomistia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan työllisyyskehitys on ollut syksyllä ennakoitua vahvempaa, mutta myönteisiä uutisia ei saa liioitella.

– Koronan toinen aalto pyyhkii nyt talouden yli ja työllisyyden paraneminen on käytännössä pysähtynyt, hän varoittaa tiedotteessaan.

Myöskään lomautusten määrä ei ole enää pienentynyt kesän jälkeen, ja Appelqvist arvelee osan lomautuksista muuttuvan pysyvämmäksi työttömyydeksi. Koronaa edeltäneelle työllisyystasolle ei hänen mukaansa päästä ennen suhdanteen suunnan muuttumista, mihin menee vielä aikaa.

Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan työttömyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi oli lokakuussa 8,3 prosenttia. Yhtä korkealla työttömyys oli viimeksi vuoden 2017 lopussa.

Työttömyystrendi on kuitenkin pysynyt nykyarvion mukaan lähes muuttumattomana koko koronakriisin ajan.

– Työllisyyden heikkenemistä on tasapainottanut työvoiman vahva kehitys. Työvoiman määrä on ollut jo kaksi kuukautta kasvussa suhteessa viime vuoteen, mitä voi pitää yllättävänä. Usein heikossa suhdannetilanteessa ihmisiä poistuu kokonaan työmarkkinoilta, mutta nyt näin ei ole käynyt, päinvastoin, Appelqvist toteaa.

Työllisyyslukujen heikko lenkki on silti pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu.

– Sellaiset työnhakijat, jotka olivat työttömänä jo ennen koronakriisin alkua, ovat olleet erittäin haastavassa asemassa ja monessa tapauksessa työttömyys on pitkittynyt. Se voi pahimmillaan johtaa pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta, Appelqvist arvioi.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen puolestaan toteaa Twitterissä, että työmarkkinoilla olevien määrän lisääntyminen on ilahduttavaa. Normaalisti tilanne olisi heikossa suhdanteessa päinvastainen.

Yllättävää hänen mielestään on myös yrittäjien työllisyyden kasvu vuodentakaisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)