Mustekalat käyttäytyvät ekstaasia nautittuaan ihmisten tavoin sosiaalisemmin. WIKIMEDIA COMMONS

Mustekala käyttäytyy kuin ihminen saadessaan ekstaasia

Ilmeisistä eroistaan huolimatta molemmat reagoivat huumeeseen kovin samantapaisesti.

Ihmisiä ja mustekaloja erottaa noin 500 miljoonaa vuotta evoluutiota, jonka aikana lajit ovat kehittyneet kovin eri suuntaan. Eroista huolimatta huumeet näyttävät saavan molemmissa aikaan kuitenkin hyvin samankaltaista käytöstä, kertoo Science Daily.

Tuoreessa Current Biology -lehdessä julkaistussa Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa tiedemiehet antoivat lisääntymisaikaa lukuunottamatta muuten hyvin antisosiaalisille mustekaloille ekstaasi-huumetta. Tämä teki niistä huumetta käyttäneiden ihmisten tapaan normaalia sosiaalisempia ja ne koskettelivat toisiaan toistuvasti ja myös laadullisesti paremmin.

”Mustekalojen aivot ovat samankaltaisempia etanoiden kuin ihmisten kanssa, mutta tutkimuksemme todistaa niiden pystyvän tuottamaan samanlaista käytöstä mihin mekin pystymme”, sanoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori Gül Dölen.

Dölenin mukaan tutkimus näyttäisi osoittavan, että tietyt aivojen välittäjäaineet sosiaaliselle käytökselle ovat evolutionäärisesti säilyneitä. Mustekaloillakin on siis hänen mukaansa normaalisti edellytykset sosiaaliseen käytökseen, mutta ne on tukahdutettu jostain syystä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt