Poliisi eristi tien lähellä moskeijaa. RADIO NEW ZEALAND / AFP) / LEHTIKUVA

Muslimimaat tuomitsevat iskut – ”fasistinen hyökkäys”

Monet muslimimaat tuomitsevat Uuden-Seelannin moskeijaiskut.

Useat muslimimaiden johtajat ovat lähettäneet surunvalittelunsa ja tuominneet Uuden-Seelannin Christchurchissa tehdyn vakavan terrori-iskun, kertoo uutissivusto aljazeera.

40 ihmisen kerrotaan kuolleen ja 48 loukkaantuneen kahteen moskeijaan tapahtuneessa terrori-iskussa.

Maailman suurin muslimienemmistöinen maa Indonesia tuomitsee iskun.

– Hallitus ja Indonesian kansa esittävät osanottonsa uhreille ja heidän perheilleen, toteaa ulkoministeri Retno Marsudi.

Hänen mukaansa kuusi indonesialaista oli moskeijassa iskun aikana. Heistä kolmen onnistui paeta. Kolmesta muusta ei ole vielä tietoa.

Muslimienemmistöisen Malesian suurimman hallituspuolueen puheenjohtajan Anwar Ibrahimin mukaan yksi malesialainen loukkaantui iskussa, jota hän kutsui ”ihmisyyttä ja rauhaa uhkaavaksi mustaksi tragediaksi”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tiedotusvastaava tuomitsi iskun ja kutsui sitä ”rasistiseksi ja fasistiseksi ”hyökkäykseksi.

– Tämä hyökkäys osoittaa, minkä pisteen vihamielisyys islamia ja muslimeita kohtaan on saavuttanut, Ibrahim Kalin kirjoittaa Twitterissä.

Afganistanin Australian-, Uuden-Seelannin- ja Fidžin-suurlähettiläs Wahidullah Waissi kertoi Twitterissä kolmen afganistanilaisen haavoittuneen.

Pakistanin ulkoministeriön tiedottaja Mohammad Faisal tuomitsi iskun.

– Ulkoministeri Shah Mahmood Qureshi on tuominnut voimakkaimmalla mahdollisella tavalla traagisen terroristihyökkäyksen, Faisal tviittaa.