"Ramzan Kadyrov on venäläinen patriootti", mainos Groznyissä julistaa. LEHTIKUVA / KONSTANTIN SALOMATIN

Murhia ja rikossyytteitä – ihmisoikeusaktiiveja vainotaan Venäjällä

Tshetsenian Memorial-johtajalle vaaditaan 10 vuoden vankeustuomiota.

Tammikuussa pidätetty  Tshetsenian ihmisoikeuskeskus Memorialin johtaja Youb Titiev yritetään tuomita 10 vuodeksi vankeuteen ennen kesäkuun puolivälissä alkavia jalkapallon MM-kisoja. Tshetseniassa ei pelata turnauksen otteluita, mutta pääkaupunki Groznyissa on yksi kisojen harjoituskeskuksista. Titievia syytetään huumerikoksesta, mutta hänen työtoverinsa sanovat Tshetsenian poliisin piilottaneen Titievin kassiin 200 grammaa marihuanaa tarkoituksenaan toimittaa poliisin ja viranomaisten mielivaltaisen toiminnan arvostelija telkien taakse.

Kun Tshetseniaa tutkineiden toimittajien ja ihmisoikeustoimijoiden murhat ovat herättäneet Venäjän presidentti Vladimir Putinillekin kiusallista kansainvälistä huomiota, näyttää huumetuomioista tulleen uusi tapa raivata arvostelijat sivuun.  Ennen Titievia on useita toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia tuomittu huumerikoksista useiksi vuosiksi vankilaan. Tällä tavoin heidät on yritetty myös häpäistä muslimivaltaisen Venäjän osan  asukkaiden silmissä.

Titievin tapaus on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vaatinut kansainvälistä jalkapalloliitto FIFAa noudattamaan hyväksymiään ihmisoikeuskriteerejä ja vaatimaan Titievin välitöntä vapauttamista.

Titiev nousi Tshetsenian Memorialin johtoon kun hänen edeltäjänsä Natalia Estemirova murhattiin heinäkuussa 2009.  Neljä asemiestä pakottivat töihin lähdössä olleen Estemirovan kotipihaltaan valkoiseen  venäläisvalmisteiseen Zhiguliin ja ampuivat hänet kylmäverisesti Ingushetian puolelle päästyään.

Estemirova ja lakimies Stanislav Markelov puolustivat ihmisoikeusloukkausten uhreja Tshetseniassa . Markelovin kohtalona oli tulla ammutuksi keskellä Moskovaa puoli vuotta ennen Estemirovan murhaa.  Kolme vuotta aiemmin murhatuksi joutui Tshetsenian asioita tutkinut toimittaja Anna Politkovskaja. Kaikilla murhilla uskotaan olevan yhteys Tshetseniaa asemiehineen hallitsevaan Ramzan Kadyroviin.

Monet  Venäjällä uskovat Kadyrovin olleen myös vuonna 2015 tapahtuneen oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan takana.  Viime vuonna murhaan syylliseksi tuomittiin tshetseenitaustainen Zaur Dadajev, mutta murhan tilaajaa ei ole pystytty selvittämään. Monet sormet osoittavat Ramzan Kadyroviin. Hurjimmissa väitteissä tilaajaksi on väitetty myös presidentti Vladimir Putinia.

Putinin ja Kadyrovin välien sanotaan kuitenkin tulehtuneen Nemtsovin murhan jälkeen. Monien oppositiopoliitikkojen mukaan Nemtsovin murha ei ollut eduksi hänen entiselle ministeritoverilleen Putinille, koska presidentti pystyi muillakin keinoin estämään Nemtsovin ja hänen tukijoidensa pyrkimyksen Putinin hallinnon horjuttamiseksi.

Ramzan Kadyrov on kuitenkin Vladimir Putinin suojatti, jonka avulla hän uskoo pitävänsä kaksi sotaakin Venäjän keskushallintoa vastaan käyneen Tshetsenian kurissa. Sen sijaan Venäjän poliisin piirissä on viime vuosina herättänyt arvostelua se, että Ramzan Kadyrovin henkivartijat ja asemiehet saavat pyssyjensä kanssa liikkua vapaasti ja näkyvästi Moskovan ja Pietarin kaduilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt