X
SULJE MAINOS

Murhatun oppositiojohtajan tytär Verkkouutisille: Duuman vaalit ovat demokratian jäljitelmä

Zhanna Nemtsovan mielestä Vladimir Putinin johtamalla Venäjällä ei ole tulevaisuutta.

Venäläinen toimittaja ja kansalaisaktivisti Zhanna Nemtsova arvostelee voimakkaasti sunnuntaina järjestettäviä Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman vaaleja Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

– Nämä vaalit eivät mielestäni ole vapaat eivätkä rehelliset. Niiden luonne on suurelta osin oikeita vaaleja imitoiva, Nemtsova sanoo.

– Kaikkien keskeisten toimijoiden, kuten vahvimman oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin, ei edes sallita asettua ehdolle. Kaikilla ei ole yhtäläistä pääsyä tiedotusvälineisiin, ja hallinto käyttää mediaa venäläisten oppositiojohtajien maineen lokaamiseen.

Zhanna Nemtsova (s. 1984) on Moskovassa viime vuonna ammutun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin tytär. Karismaattinen Nemtsov oli presidentti Vladimir Putinin ja tämän politiikan leppymätön vastustaja, joka oli 1990-luvulla toiminut Venäjän varapääministerinä.

Presidentti Putinia tukevaa Yhtenäinen Venäjä -valtapuoluetta Nemtsova syyttää niin sanotun ”hallinnollisen resurssin” laajamittaisesta hyväksikäytöstä. Käsitteellä tarkoitetaan ehdolla olevien poliitikkojen ja heidän puolueidensa pyrkimystä vaikuttaa vaalien lopputulokseen virallisen asemansa tai hallintokoneistoon solmimiensa yhteyksien avulla.

Käytännössä ”hallinnollinen resurssi” voi merkitä esimerkiksi vaalilakien valikoivaa soveltamista tietyn ehdokkaan puolesta tai poliittisten vastustajien ehdokkuuden estämistä tekaistuin verukkein.

Nemtsova pitää selvänä, että vaikka vaalit ovat monin tavoin ristiriidassa länsimaisen demokratiakäsityksen kanssa, ne palvelevat silti Kremlin tavoitteita.

– Vallanpitäjät ylläpitävät demokratiaa jäljitteleviä instituutioita, koska he kuvittelevat voivansa niiden avulla legitimoida oman valtansa.

Kysymykseen, onko vaaleissa parempi äänestää vai jättää äänestämättä, Zhanna Nemtsova ei halua ottaa kantaa.

– En anna neuvoja tässä asiassa. Itse käyn äänestämässä sunnuntaina.

”Venäjä tarvitsee uuden alun”

Suunta, johon Venäjä tätä nykyä kulkee, on Zhanna Nemtsovan mielestä ehdottoman väärä. Radikaalit muutokset ovat hänen mukaansa välttämättömiä.

– Ensinnäkin tarvitsemme Venäjän ilman Putinia. Uskon, että Putinin johtamalla Venäjällä ei tulevaisuutta ole, hän sanoo.

Venäjän tulisi Nemtsovan mukaan ensi vaiheessa purkaa ulkomaisten elintarvikkeiden tuontia koskevat rajoitukset. Samalla olisi purettava kansalaistoimintaa rajoittava lainsäädäntö, kuten laki, jonka mukaan järjestöjä voidaan luokitella ulkomaisiksi agenteiksi, sekä laki ei-toivottavista järjestöistä.

Ensimmäisiin askeliin kuuluisi hänen mukaansa myös irrottautuminen kaikista sotilaallisista konflikteista, joissa Venäjä on osallisena.

– Tämä koskee myös Ukrainan konfliktia, Nemtsova painottaa.

Näin avautuisi väylä myös EU:n ja Yhdysvaltain Venäjälle asettamien pakotteiden purkamiseen.

– Toiseksi Venäjän on palattava oikeille raiteille: palautettava demokratia ja sen edellyttämät instituutiot, kuten vapaat ja rehelliset vaalit, erilaisten poliittisten näkemysten välinen kilpailu, vallan kolmijako, riippumattomat tuomioistuimet sekä lehdistönvapaus ilman sensuuria, Nemtsova jatkaa.

Talouden alalta hän nostaa esiin erityisesti omistusoikeuden loukkaamattomuuden ja kannustavan ilmastointi-ilmapiirin merkityksen.

– Yli puolet Venäjän kansantaloudesta on valtion kontrollissa. En pidä näin laajaa valtio-omistusta perusteltuna. Katson siis, että tarvitsemme yksityistämistä, Nemtsova lisää.

Vuoropuhelun ja demokratian puolesta

Nemtsova on toistuvasti vaatinut isänsä murhan asianmukaista ja riippumatonta rikostutkintaa ja tekijöiden saattamista vastuuseen.

Kesällä 2015 hän muutti Saksaan jouduttuaan itsekin Venäjällä uhkausten kohteeksi. Nykyisin hän työskentelee toimittajana mediayhtiö Deutsche Wellen venäjänkielisessä toimituksessa ja emännöi nimeään kantavaa haastatteluohjelmaa.

– Viime vuonna perustin Saksassa Boris Nemtsov Foundation for Freedom -säätiön vaalimaan isäni tärkeinä pitämiä arvoja. Kesäkuussa jaoimme ensimmäisen Boris Nemtsov -palkinnon, joka myönnetään rohkeudesta taistelussa demokraattisten oikeuksien puolesta Venäjällä, Zhanna Nemtsova kertoo.

Parhaillaan hän valmistelee lokakuussa Berliinissä järjestettävää ensimmäistä Boris Nemtsov Forum -tapahtumaa, jonka tarkoituksena on tarjota puitteet vuoropuhelulle EU:n ja Venäjän välillä.

Toimittaja: Heikki Hakala

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt