Muoti- ja urheilukauppa ry:n kokoamien ennakkotilastojen mukaan myynnin arvosta on maaliskuun aikana kadonnut 151 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Muoti- ja urheilukauppojen myynti romahti

Muoti- ja urheilukaupan myynti kehittyi plussalla maaliskuun alkuun saakka.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan koronakriisin myötä kuluttajat kaikkosivat ja myynnit romahtivat muotikaupoissa peräti 51 prosenttia ja urheilukaupoissa 27 prosenttia.

Viimeisten myyntiviikkojen aikana tilanne on entisestään huonontunut ja myynti on romahtanut yli 90 prosenttia viikkotasolla edelliseen vuoteen nähden.

Monet erikoisliikkeet ovat sulkeneet ovensa täydellisen asiakaskadon takia ja samanaikaisesti kevään sekä kesän aiemmin tilattuja tuotteita toimitetaan suljettuihin myymälöihin.

Vaikka verkkokauppa kasvoi maaliskuussa vaatteissa 82 prosenttia ja kengissä 63 prosenttia, on verkkomyynnin volyymi edelleen vain noin seitsemäsosa myymäläkauppaan verrattuna.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n kokoamien ennakkotilastojen mukaan myynnin arvosta on maaliskuun aikana kadonnut 151 miljoonaa euroa.

– Ennakkotiedot huhtikuun myynneistä ovat karmivia. Myynti on pudonnut niin alas, että nyt joka ikinen kuukausi kaupan arvosta katoaa 310 miljoonaa euroa, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Toimialalla työntekijät, erityisesti myymälöiden myyjät, on laajasti lomautettu. Samaan aikaan vuokrat juoksevat ja yritysten maksukyky on erittäin huono. Suurin osa isoista vuokranantajista ei edelleenkään ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, eikä ole tullut lainkaan vastaan vuokratasossa tai maksuajoissa.

– Vaikka saataisiin kustannuksia siirrettyä, yritysten maksukyky palautuu hitaasti. Kevään sesonkitavara on kaupoissa ja uutta tilattua tavaraa tulee sisään kiinni oleviin myymälöihin. Mitä kauemmin poikkeustila kestää, sitä pidempään seuraukset vaikuttavat. Jos yrityksiä ajautuu vararikkoon, markkinoille joudutaan poistamaan tavaraa, mikä edelleen sekoittaa tulevien sesonkien myyntiä, Kankaanpää arvioi.

Valtio tekemät toimet koetaan toimialalla liian hitaina ja kankeina.

– Takausjärjestelyt eivät toimi muotikaupan yrityksille, joissa Finnveran vaatima omavastuu on kiinni myymälöissä seisovissa varastoissa. Tarvitaan järeämpiä tukitoimia, ja on vaikea ymmärtää, miksi myös Suomessa ei voitaisi estää terveiden kauppojen kaatumisia myöntämällä suoria vuokratukia muiden pohjoismaiden tavoin, esittää Kankaanpää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt