X
SULJE MAINOS
Sähkön pörssihintojen nousu alkoi keväällä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

MTV: Omakotitaloille noin tuhannen euron lisälasku sähköstä

Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat ovat korkealla.

Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat ovat viime viikkoina olleet jopa historiallisen korkealla, kertoo MTV.

Viime viikon keskimääräinen pörssisähön hinta ennen veroja oli noin 10 senttiä kilowattitunnilta. Syyskuun aikana tuntihinta on ajoittanut ylittänyt jopa 20 senttiä.

Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo, että sähkölasku nousee aikanaan varsinkin sähkölämmitteisissä omakotitalossa asuvilla, joilla on kiinteähintaisen sähkösopimuksen sijaan pörssisähkösopimus, jossa hinta vaihtelee tunneittain. Kuluttajista noin 10 prosentilla on tällainen sopimus.

– Kyllä sillä ihan merkittävä vaikutus on. Jos ajatellaan, että sähkölämmitteisessä omakotitalossa kulutus on 20 000 kilowattituntia vuodessa, niin viisi senttiä korkeampi sähkön hinta tarkoittaa 1 000 euroa lisää vuositasolla, Kettunen sanoo.

Pörssisähkön hinta on noussut muun muassa vähäiseksi jääneiden sateiden ja vähäisten vesivarastojen takia. Tämä vaikuttaa heikentävästi Norjan vesivoimaloiden tuotantoon.

– Samaan aikaan taloudessa menee paremmin kuin vuosi sitten ja esimerkiksi voimalaitospolttoaineiden kysyntä on kasvanut. Myös päästökaupan vaikutus näkyy hinnoissa, kertoo Fingridin markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkala.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt