Verkkouutiset

MTV: Näin pysyvää kesäaikaa perustellaan

Kesäajan valintaa pysyväksi ajaksi perustellaan muun muassa liikuntamahdollisuuksilla ja energiansäästöllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa ja lähes koko Euroopassa ollaan sitä mieltä, että kellojen siirtelyn pitää loppua. Aiemmin tapetilla on ollut talviajassa pysyminen, mutta nyt 36 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite puoltaa kesäaikaa.

Kansalaisaloitteessa kesäajassa pysymistä perustellaan suuremmalla valon määrällä iltaisin, joka pidentäisi esimerkiksi kansalaisten aikaa liikkua valoisalla, kertoo MTV Uutiset.

Huolta kesäaikaa puoltavan kansalaisaloitteen edustajissa, Ville Niemelässä ja Katri Niittymäessä, herättää etenkin lasten ja nuorten liikkuminen.

– Maalaisjärkikin sanoo, että kun lapsi tulee koulusta ja on vielä valoisaa, niin se kannustaa enemmän liikkumaan kuin pimeä, Niemelä toteaa MTV Uutisille.

Niemelä ei myöskään ole vakuuttunut mahdollisista valon määrän vaikutuksista uneen, sillä hänen mukaansa valon suhteen aikaerot vaihtelevat Suomessa muutenkin. Niittymäki huomauttaa myös, että asiaa pitäisi tutkia kunnolla ennen päätöksentekoa.

Muita kesäajan puolesta esitettyjä perusteluja ovat muun muassa energiansäästö ja ilmastovaikutukset, sillä kesäaika on alun perin luotu säästämään energiankulutusta. Kesäiltoina valoja ei tarvitse pitää päällä, koska illat ovat valoisia. Pidempi valoisan aika on hyvä myös henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

– Taloudenkaan ei pitäisi olla ainoa mittari, kun on puhuttu esimerkiksi pörssistä, Niittymäki lisää.

Huomionarvoista on myös se, että Virossa kesäaika on ollut suosiossa. Sille Suomen kanssa samassa ajassa pysyminen olisi edullista.

Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat Eero Lantto ja Timo Partonen ovat puolestaan olleet sitä mieltä, että juuri talviaika auttaisi suomalaisilla väsymykseen, unettomuuteen ja mielialaan.

Lanton ja Partosen mukaan valoisan ajan suurempi määrä ennen puolta päivää helpottaa nukahtamista ja talviajassa Suomi olisi sijaintinsa vuoksi enemmän  synkassa muiden Pohjoismaiden kanssa.

Talviajan valinta Suomen pysyväksi ajaksi on ollut etenkin tutkijoiden suosima vaihtoehto. On pelätty, että ilmastonmuutos synkistäisi aamuja entisestään. Valoisan vuoksi huonosti nukutut yöt voivat rasittaa myös sydäntä ja verisuonia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)