MTV: Näin Putinin lähipiiriläisen suomalainen lentoyhtiö myytiin

Yhdysvaltain pakotelistalle joutunut liikemies Gennadi Timtshenko on ollut osallisena erikoisessa kaupassa, kertoo MTV.

Suomessa kaupan kohteena ollut Airfix Aviation Oy on operoinut muun muassa varakkaiden venäläisliikemiesten käyttämiä yksityislentokoneita. Venäläissyntyinen Suomen kansalainen miljardööri Gennadi Timtshenko omisti Airfixin IPP-yhtiönsä kautta.

Timtshenko lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle maaliskuussa 2014. Hän myi viimeiset omistuksensa lentoyhtiöstä yhtiökumppanilleen Petr Kolbinille.

Säännösten mukaan eurooppalaisen lentoyhtiön omistuksesta yli puolet on oltava EU-taustaista. Trafi kiinnitti tähän huomiota, jonka jälkeen Kolbinin yhtiö myi puolikkaan Airfixistä Kai Paanasen SET-yhtiölle.

Lentoyhtiön pieni vähemmistöomistaja Cloudex Oy katsoo, että sitä estettiin laittomasti käyttämästä lunastusoikeuttaan kaupassa, joten kauppaa puidaan nyt Vantaan käräjäoikeudessa.

Paanasen osuuden kauppahinta yhtiöstä, jolla oli viime vuonna 85 miljoonan euron liikevaihto, oli 400 000 euroa. Kolbinin yhtiö, toisin sanoen osuuden myyjä itse, lainasi Paanasen yhtiölle rahat ostokseen ja lupasi myös miljoonien eurojen takuut tappioiden varalle.

Paananen lisättiin pakotelistalle heinäkuussa. Tuolloista listausta on perusteltu yrityksillä vesittää aiempia pakotteita. Hän on aiemmin kiistänyt tulkinnan, että pakotelistauksella olisi mitään tekemistä lentoyhtiön omistusjärjestelyjen kanssa.

”Nimenomaan kyse voi olla enemmänkin siitä, että annettu tukea niille tahoille, jotka ovat käyttäneet meidän palveluja”, hän kommentoi.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö pitää Gennadi Timtshenkoa yhtenä Venäjän presidentti Vladimir Putinin taloudellisen sisäpiirin keskeisimmistä jäsenistä.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999. Hänet tunnetaan Suomessa yhdessä Arkadi Rotenbergin ja Boris Rotenbergin kanssa Arena Events Oy:n omistajina. Yhtiö taas omistaa 49 prosenttia Jokereista ja Helsingin Hartwall Areenan. Miehet ovat läntisillä pakotelistoilla.

———–

Airfix Aviationin hallituksen puheenjohtaja Kai Paananen on 24.9.2015 pyytänyt oikaisua edellä olevaan MTV:n artikkelin referaattiin. Paanasen mukaan oikaistavat kohdat ovat seuraavia:

”Yhdysvaltain pakotelistalle joutunut liikemies Gennadi Timtshenko on ollut osallisena erikoisessa kaupassa, kertoo MTV. […] Venäläissyntyinen Suomen kansalainen miljardööri Gennadi Timtshenko omisti Airfixin IPP-yhtiönsä kautta.”

* Timtšenko luopui kaikesta välillisestäkin omistuksestaan 19.3.2014 eikä siis ollut millään tavoin osallisena nyt oikeudessa käsiteltävässä kaupassa.

* Timtšenko ei ole missään vaiheessa omistanut koko Airfixiä, kuten uutinen antaa ymmärtää. Marraskuussa 2013 tapahtuneen yritysjärjestelyn jälkeen hän omisti Airfixistä välillisesti vain 25 %.

”Lentoyhtiön pieni vähemmistöomistaja Cloudex Oy katsoo, että sitä estettiin laittomasti käyttämästä lunastusoikeuttaan kaupassa, joten kauppaa puidaan nyt Vantaan käräjäoikeudessa.”

* Airfixin yhtiökokouksessa 19.5.2014 Cloudex kieltäytyi itse lunastusoikeudestaan, kun siltä kysyttiin asiasta erikseen. Asia ilmenee Airfix Aviationin varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjasta 1/2014: ”Puheenjohtaja kysyi Cloudex Oy:n edustajalta, haluaako Cloudex Oy esittää lunastusvaatimuksen. Cloudex Oy ei halunnut esittää lunastusvaatimusta.”

”Paanasen osuuden kauppahinta yhtiöstä, jolla oli viime vuonna 85 miljoonan euron liikevaihto, oli 400 000 euroa.”

* Pelkkä liikevaihdon summa ei anna oikeaa ja tasapainoisesti uutisoitua kuvaa yhtiöstä. Kun liikevaihtoa käsitellään, on syytä mainita myös, että yrityksen tulos oli viimeiseltä kolmelta vuodelta 2,3 miljoonaa euroa tappiollinen.

”Paananen lisättiin pakotelistalle heinäkuussa. Tuolloista listausta on perusteltu yrityksillä vesittää aiempia pakotteita. Hän on aiemmin kiistänyt tulkinnan, että pakotelistauksella olisi mitään tekemistä lentoyhtiön omistusjärjestelyjen kanssa.”

* Airfixin operoimien koneiden omistajissa ei ole sanktioiden alaisia yhtiöitä tai henkilöitä.

”Miehet [Gennadi Timtšenko, Arkadi Rotenberg ja Boris Rotenberg] ovat läntisillä pakotelistoilla.”

* Toisin kuin Rotenbergit, Gennadi Timtšenko ei ole eurooppalaisilla vaan pelkästään yhdysvaltalaisilla pakotelistoilla.”

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt