Ministeriöiden yhteiseen vastaajaan pääsi kirjautumaan yksinkertaisella salasanalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

MTV: Ministeriön vastaajaan tunkeuduttiin – ”haluavat nopeasti eroon tästä uutisesta”

Sosiaali- ja terveysministeriön vastaajan salasana oli 1234.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastaajaan 1234-salasanalla tunkeutunut IT-alan yrittäjä Steve Peltonen kertoo, että valtioneuvosto on pyytänyt poliisia selvittämään, onko hän mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. Asiasta uutisoi MTV.

Peltonen kertoi onnistuneesta tunkeutumisesta torstaina. Hänen mukaansa tarkoituksena oli selvittää, millaisessa kunnossa eri terveyspalvelujen tarjoajien tietoturva on. Inspiraation yritykseen Peltonen sai Vastaamon tietomurrosta.

Muilla toimijoilla tietoturva vaikutti Peltosen mukaan olevan kunnossa, mutta sosiaali- ja terveysministeriön vastaajaan hän pääsi sisään salasanalla 1234. Pian kävi ilmi, että vastaajaa käyttää koko valtioneuvosto, ja että siihen yhdistyy monen muun ministeriön puhelinnumero.

– Sen jälkeen jätin sinne vastaajaan viestin, että olen vaihtanut salasanan. Soittakaa minulle, jotta voidaan korjata asia mahdollisimman nopeasti, Peltonen selittää.

Toistaiseksi Peltoseen on ollut yhteydessä vain sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas. Valtioneuvostosta häneen ei ole otettu yhteyttä.

Nyt Peltosta saatetaan epäillä mahdollisesta rikoksesta. Peltonen kertoo ymmärtävänsä tämän, vaikka alkuperäinen tarkoitus olikin hyvä. Samalla Peltonen ihmettelee, että miksi valtiolla ei ole esimerkiksi ympäri vuorokauden auki olevaa palvelua, jonne tietoturvaongelmista voisi suoraan ilmoittaa.

Ensisijaisena syyllisenä tietoturvaongelmaan Peltonen pitää valtioneuvoston turvallisuusjohtajaa. Yleisesti Peltonen kuitenkin uskoo tilanteen olevan vaivaannuttava koko valtioneuvoston kanslialle.

– Minulla on vähän sellainen fiilis, että he haluavat mahdollisimman nopeasti päästä eroon tästä uutisesta, Peltonen kertoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt