HUSin ylilääkäri Asko Järvinen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

MTV: Infektiolääkäri pitää ilmateitse tarttuvaa virusta pelotteluna

HUSin Asko Järvisen mukaan tartunta tulee yleensä lähikontaktissa lähipiiriltä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei pidä merkittävänä tartuntatapana sitä, että koronavirus leviäisi aerosolitartuntana eli ilmateitse, kertoo MTV.

– Tilannekuva on vahvistunut siitä, että tartunnat tulevat pääosin lähipiirissä. Tämä tarkoittaa perhepiiriä, työpaikkaa tai paikkoja, missä ollaan kontaktissa ja lähellä tartunnan saaneen kanssa, Asko Järvinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Järvisen mukaan lähipiirissä on todennäköisesti pisarakontaktia eli puhetta, pärskettä ja yskimistä.

Hänen mukaansa tätä teoriaa tukee esimerkiksi se, että terveydenhuollossa henkilöstö on usein saanut tartunnan toisiltaan silloin, kun ei olla oltu suojautuneena. Tartunta on harvemmin tullut potilaskontaktissa.

Ilmateitse tarttuvaa koronavirusta Järvinen kutsuu lähes turhaksi pelotteluksi.

– Ei vaikuta, että sillä olisi isoa merkitystä tämän taudin tartuntaketjussa. Jos se olisi merkittävä tartuntareitti, niin silloin me näkisimme tapausmäärien nousun, joka olisi aivan toista luokkaa kuin nyt, Järvinen sanoi.

Koronavirus on levinnyt kaikkiin maailman osiin, minkä vuoksi Järvinen ei usko, että tauti tulisi yllättäen vain katoamaan. Näin ollen viruksen toinen aalto on hyvin mahdollinen.

Lue myös:

Suomalaistutkijoiden video vahvistaa: Näin korona tarttuu ilmasta

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt